NordNews
Avem ce spune

Cel mai cald septembrie din ultimii 30 de ani

În anul 2020, Planeta Pământ a marcat mai multe recorduri: incendii extreme de vegetație, furtuni și temperaturi foarte ridicate au devastat regiuni și au afectat oamenii din întreaga lume. De asemenea, Pământul a înregistrat cea mai caldă lună septembrie de la începutul măsurătorilor, în urmă cu 30 de ani, informează Serviciul Copernicus privind schimbările climatice, scrie agora.md.

Planeta a fost cu 0,05 grade Celsius mai caldă în această lună septembrie decât a fost în luna septembrie a anului trecut, deținătorul recordului anterior.

Multe țări s-au confruntat cu temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei, însă temperaturi „neobișnuit de ridicate” au fost înregistrate pe coasta Sibieri de Nord, în Orientul Mijlociu și în părți din America de Sud și Australia. De asemenea, Europa a avut cea mai caldă lună septembrie din istoria continentului, temperaturile fiind cu 0,2 grade Celsius mai ridicate decât recordul anterior, atins în septembrie 2018.

Atât ianuarie, cât și luna mai au doborât recorduri de temperatură în acest an.

În iunie, un oraș din Siberia a înregistrat o temperatură de 38 de grade Celsius, cea mai ridicată temperatură atinsă vreodată mai sus de Cercul Polar Arctic. Totodată, iarna și primăvara din Siberia au fost „neobișnuit de calde”, temperaturile au fost cu 10 grade Celsius mai ridicate decât normalul perioadei în luna mai. În august, Valea Morții din California a înregistrat 54,4 grade Celsius, aceasta fiind cea mai ridicată temperatură atinsă în acest loc în ultimul secol și una dintre cele mai ridicate temperaturi de pe glob.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"