NordNews
Avem ce spune

Cel mai înalt diplomat nord-coreean în Italia a cerut azil într-o ţară occidentală

Cel mai înalt diplomat nord-coreean în Italia a solicitat azil într-o ţară occidentală, relatează joi cotidianul sud-coreean JoongAng Ilbo, acţiune care ar constitui o dezertare majoră pentru regimul de la Phenian, scrie agerpres.ro.
Jo Song Gil, ambasadorul interimar nord-coreean în Italia, a cerut azil pentru el şi familia sa într-o ţară occidentală, se menţionează în ziarul sud-coreean care citează surse diplomatice de la Seul.
„El a cerut azil la începutul lunii trecute”, a afirmat una dintre aceste surse citate de cotidian.
Potrivit acestei surse, cazul său constituie o problemă pentru autorităţile italiene care, totuşi, „îl protejează într-un loc sigur”.
Aceasta ar fi o dezertare foarte importantă ca cea din anul 2016 a fostului număr doi al ambasadei Coreii de Nord în Marea Britanie, Thae Yong-Ho, unul dintre cei mai înalţi diplomaţi din Coreea de Nord care au dezertat în ultimii ani.
Jo Song Gil, 48 de ani, a asigurat interimatul din octombrie 2017, când Italia a cerut ambasadorului desemnat al Coreii de Nord, Mun Jong-Nam, care nu era încă acreditat pe deplin, să părăsească ţara în semn de protest împotriva lansărilor de rachete şi a testelor nucleare efectuate de Phenian.
Dl Jo este ”cunoscut ca fiind fiul sau un ginerele unuia dintre cei mai înalţi oficiali ai regimului de la Phenian”, a precizat JoongAng citând un expert neidentificat.
Majoritatea diplomaţilor nord-coreeni trebuie în general să lase în ţară membri ai familiilor lor, adesea copiii, pentru a nu dezerta atunci când sunt detaşaţi în străinătate.
Jo Song Gil, totuşi, a sosit la Roma în mai 2015 împreună cu soţia şi copiii, ceea ce sugerează că ar putea proveni dintr-o familie privilegiată, notează ziarul citat, menţionând că motivele acestei dezertări nu sunt cunoscute.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"