NordNews
Avem ce spune

Cele cinci mașini ale lui Vlad Filat, sechestrate în 2015: câte au fost vândute și ce bani a încasat statul

La distanță de șase ani de la aplicarea sechestrului pe automobilele de lux ale fostului prim-ministru Vlad Filat, aflăm că patru din cele cinci automobile au fost vândute. Suma totală se ridică circa 2,26 milioane de lei. Una dintre mașini, însă, strânge praf în garajul Guvernului. Este vorba de un Mercesed-benz S-class. Lunar, întreținerea mașinii costă bani. Informațiile sunt confirmate pentru agora.md de Centrul Național Anticorupție și Cancelaria de Stat a Guvernului R. Moldova.

Istoria celor cinci automobile începe în 2015. În luna octombrie a acelui an, imediat după ce fostul premier Vlad Filat a fost reținut, a fost aplicat sechestru pe cinci automobile ce iar fi aparținut. În ograda Centrului Național Anticorupție au ajuns un Porsche Cayenne, un Mercedes Benz S-class, o Toyota Land Cruiser și două mașini Volkswagen Touareg. Toate mașinile au anul fabricației 2013 și erau automobile de lux.

Trei ani mai târziu, drept răspuns la solicitările publice despre soarta mașinilor, șeful CNA de atunci, Bogdan Zumbreanu, spunea că instituția nu dispune de spații pentru păstrarea mașinilor, prin urmare acestea au fost duse la păstrare în garajul Guvernului. Cam atât s-a spus până acum despre bunurile pe patru roți ale fostului prim-ministru Vlad Filat.

AGORA a solicitat informații despre cele cinci automobile și iată ce s-a constatat. Potrivit unui răspuns mai rezervat al Cancelariei de Stat, mașinile lui Filat ar fi ajuns în 2018 în garajul Guvernului. În timp, însă, acestea ar fi fost luate. Aceasta cu excepția unui automobil care se păstrează și în prezent la Guvern.

„Este vorba despre un Mercedes Beenz S-class. Nu putem să vă spunem cu siguranță dacă aceasta este una din mașinile fostului premier pentru că nu ne-ați indicat numărul de înregistrare a mașinii iar responsabilii de la garajul guvernului nu dețin informații despre cui au aparținut mașinile aduse de CNA. Pentru păstratea în garajul guvernului a mașinii Mercesed-benz S-class, CNA achită lunar 400 lei. Responsabili pentru bunuri rămâne a fi CNA”, notează reprezentanții Cancelariei de Stat.

Mercedesul într-adevăr lipsește din răspunsul ulterior al CNA. În cele comunicate pentru AGORA, CNA informează că a cerut informații de la Serviciul Fiscal de Stat. Instituția a comunicat la 29 septembrie curent că, a preluat evidența bunurilor confiscate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în baza titlului executoriu, din iunie anul 2016, în cauza penală privind acuzarea lui Vlad Filat. Și anume a celorlalte patru mașini sus menționate.

Cele patru mașini de lux au fost vândute. În urma comercializării, la bugetul de stat au fost încasate 2.263.743 lei.

În pofida tuturor celor menționate, CNA a ținut să sublinieze că instituția nu a aplicat sechestru și nu a preluat administrarea bunurilor ce i-ar aparține lui Vlad Filat.


2,26 milioane de lei pentru patru mașini de lux: Mult sau puțin?

Cele 2,26 de milioane de lei obținute în urma comercializării celor patru mașini se estimează la circa 112.839 euro la cursul valutar prezent.  În medie, un automobil ar fi fost vândut la preț de 28 mii euro. O fi mult sau puțin pentru patru automobile de lux?

Cercetând piața auto, constatăm că în medie, un automobil de marca Porche Cayenne fabricat în 2013 se vinde în prezent la preț ce variază între 28.000 – 30.000 euro (circa 582 mii de lei). Toyota Land Cruiser, din același an de fabricație, costă în jur de 35.000 euro (682 mii lei). Un Mercedes Benz S-class ajunge la 40.000 euro (circa 802.400 lei). Iar un automobil de marca Volkswagen Touareg, fabricat în 2013, costă între 20.000 – 40.000 euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"