NordNews
Avem ce spune

Cele mai ciudate dueluri din istorie

Duelul a reprezentat pentru o lungă perioadă de timp modalitatea prin care îţi puteai apăra onoarea. Ideea duelurilor a fost romanţată de-a lungul istoriei, însă deseori acestea erau brutale sau chiar ridicole, scrie descopera.ro.
Vă prezentam patru dintre cele mai neobişnuite dueluri din istorie.

Marele duel cu cârnaţi


Evenimentul a fost declanşat de către un conflict între cercetătorul Rudolf Virchow şi Otto von Bismarck, cancelarul Prusiei.
În 1865, Virchow a observat că mai multe persoane au murit după ce au mâncat cârnaţi. Principala cauză fiind paraziţii şi bacteriile din cadrul fabricilor, Virchow a descoperit că trichinella spiralis era principala cauză a infecţiilor. Cercetătorul a făcut presiuni asupra guvernului pentru a modifica legile din fabrici. Astfel de iniţiative erau considerate costisitoare. Bismark s-a enervat atât de tare încât l-a provocat pe Virchow la un duel. Fiind persoana provocată la duel, Virchow a avut dreptul de a alege armele duelului.
El a propus ca ambii să consume câte un cârnat de porc, ştiind că unul dintre ei este contaminat cu trichinella spiralis. Persoana ce consuma cârnatul fără parazit ar fi fost sănătos în continuare în timp ce bărbatul care consuma cârnatul infectat s-ar fi îmbolnăvit grav. În acest punct Bismarck s-a retras din duel.

Duelul lui Abraham Lincoln cu creanga

În 1842, Abraham Lincoln se afla într-un conflict cu James Shields din cauza problemelor unei bănci din Illinois. Banca de Stat din Ilinois intrase în faliment şi dorea să refuze plata datoriilor către cetăţeni prin intermediul bancnotelor din hârtie. Ei doreau să se axeze mai mult pe metale preţioase. Shields, ce era auditor, a fost de acord cu Partidul Democratic pentru ca banca să fie închisă, idee care nu a fost acceptată de către Lincoln.

Astfel, Lincoln a scris un editorial în care blama ideea lui Shields şi a forţat publicaţia să dezvăluie în articol şi numele autorului. Când a aflat că era vorba despre LIncoln, el l-a provocat la duel. Lincoln a fost de acord şi a ales ca armă săbiile cavaleriei „cele mai mari”. El a afirmat că nu dorea să fie omorât sau să-l omoare pe Shields şi spera ca prin dimensiunile săbiilor alese să-l poată dezarma pe oponent.

Pe 22 septembrie, cei doi combatanţi s-au întâlnit pe insula Bloody din Missouri, unde duelurile încă erau legale. Lincoln ar fi ridicat sabia şi ar fi tăiat creanga unui arbore ce se afla deasupra capului lui Shields. Astfel el a încercat să-şi dovedească puterea, iar Shiels a fost nevoit să se retragă.

Marcel Proust s-a duelat cu un critic


Pe 5 februarie 1897, autorul Marcel Proust l-a provocat la duel pe criticul literar Jean Lorrain. Lorrain, ce era şi el homosexual, ar fi făcut aluzii privind relaţia lui Proust cu un bărbat şi cu editorul său. Criticul susţinea că Proust nu şi-ar fi putut publica lucrările dacă nu avea o aventură cu acesta.
Atunci când s-au întâlnit, ambii au tras cu pistolul, dar ambii au ratat.

Duelul din trăsură


Unul dintre generalii lui Napoleon, Barbier-Dufai, ar fi insultat una dintre insignele unui gardian regal numit Raoul. Cei doi bărbaţi au început să se dueleze în stradă, însă generalul l-a dezarmat pe gardian de patru ori. Pentru ca duelul să fie mai egal, el decide să se urce într-o trăsură în timp ce braţul stâng le era legat. Cei doi s-ar fi înjunghiat unul pe altul cu un pumnal până când unul dintre ei murea. După ce trăsura s-a plimbat de câteva ori prin zonă, lupta s-a încheiat. Generalul Barbier-Dufai a fost declarat învingător.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"