NordNews
Avem ce spune

Celebrăm sau comemorăm

În cei doi ani de serviciu militar în Flota de Nord a URSS, am cântat mai multe cântece militare, pe care, mai apoi, le-am uitat cu mult succes. Unul însă, mi-a răms în memorie, pentru că avea ceva fascinant în versurile: „I znacit nam nujna odna pobeda/ Odna na vseh /Mâ za țenoi ne postoim”.
Astăzi, când cunoaștem adevăratele statistici despre milioanele de cetățeni ai   URSS, pieriți în cel de al Doilea Război Mondial, acest ferm: „Mâ za țenoi ne postoim” mi se pare de o ferocitate nemaipomenită.
În articolul  „Kak ubivali  mif o „velicoi pobedî”, postat la  03.05.2017 pe site-ul „Eho Moskvî”, Igor Ciubais invocă o statistică cutremurătoare a pierderilor umane suferite de URSS în acest carnagiu mondial, remarcând că aceste cifre au fost modificate tocmai de 4 ori: Iosif Vissarionovici Stalin vorbea de 7 milioane, Nikita Sergheevici Hrușciov – de 20 de milioane, Leonid Ilici Brejnev – de 25 de milioane și Mihail Sergheevici Gorbaceov – de 27 de milioane.
Însă nici acestea nu au fost cifrele finale. La ședința Dumei de Stat a Federației Ruse din 14 februarie 2017 au fost făcute publice datele desecretizate al Gosplan-ului URSS (ne amintim, o instituție care planifica totul: de la câte cutii de chibrituri sunt necesare pentru cetățeni până la câte tancuri trebuie construite), conform cărora în cel de al Doilea Război Mondial au murit 41 de milioane 979 de mii de cetățeni sovietici!!!.
Ca să prindem mai exact dimensiunile acestei catastrofe, vom menționa că, de exemplu, Marea Britanie a pierdut 379 de mii de oameni, Statele Unuite ale Americii – 408 mii de oameni, Franța – 665 de mii de oameni, iar Germania – 6 milioane 760 de mii.
În acest sens, mi se pare de-a dreptul inadecvat să jubilezi în fiecare an de 9 mai cu prilejul “velicoi pobedî”, victorie care a costat viețile a aproape 42 de milioane de oameni! Cum poți să mai vorbești după aceasta de geniul militar al lui Stalin și al mareșalilor săi, când ne mai gândim și la faptul că 78 de generali și 4 milioane 559 de mii de soldați sovietici au fost luați prizonieri de către nemți?
Ziua de 9 mai rămâne a fi o zi marcantă în istoria modernă, o zi în care s-a încheiat conflagrația mondială în acesată parte a lumii – în Europa. De unde și ar fi mai indicat, creștinește vorbind, să comemorăm martirajul milioanelor de oameni fără isterie, în tăcere, cu lumânări în mâini.
Cetățenilor nostalgici, care, după 73 de ani de la încheierea războiului, când nu erau nici pe lume, nici în proiecte, obișnuiesc să lipească pe parbrizurile autoturismelor abțibilduri războinice de genul: „Mojem povtoriti” sau”Na Berlin!”, le-am recomanda s-o lase mai moale: „Lucșe ne nada!”
Amintire veșnică tuturor celor pieriți în cel de al Doilea Război Mondial!
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata