NordNews
Avem ce spune

Centrul Român de Politici Europene lansează un nou program pentru tinerii din Republica Moldova

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) lansează un nou apel de participare pentru tinerii din Republica Moldova pentru un program de formare și mentorat. Proiectul „Eroii din comunitatea noastră – Sprijinim tinerii activi din Republica Moldova” (Supporting Local Superheroes: Giving voice to active young people) are drept scop promovarea activismului civic în rândurile tinerilor din comunitățile mai mici.

Obiectivul principal al proiectului este abilitarea tinerilor de a se implica în rezolvarea problemelor din comunitate cu ajutorul cunoștințelor și a instrumentelor însușite în cadrul proiectului. Oportunitatea este adresată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani din comunitățile rurale sau urban, care doresc să implementeze un proiect, să organizeze un eveniment sau o campanie de comunicare pe diverse teme: protecția mediului, cultură, artă, comunicare, educație, tineret. Mai mult, proiectul urmărește să inspire tinerii să fie creativi în a crea platforme de transfer al cunoștințelor către semenii și comunitățile acestora.

Pentru a atinge aceste obiective, proiectul prevede o serie de activități concepute să îmbunătățească cunoștințele tinerilor despre importanța proceselor democratice și decizionale, a drepturilor tinerilor și a activismului civic în fiecare comunitate. Totodată, tinerii vor avea oportunitatea să-și îmbunătățească nivelul de cunoaștere și stăpânire a limbii engleze.

Astfel, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) din R. Moldova va implementa un program de formare și de mentorat pentru un grup de 40 de tineri împreună cu experții CRPE, dar și activiști din Republica Moldova și România. Mai exact, este vorba despre organizarea unui program de training online în care vor fi explicate ce este activismul civic, modalități de implicare în comunitate, bună guvernare și participarea tinerilor în procesele de luare a deciziilor la nivel local.

Structura trainingului 

  • 3 zile de training online (2 sesiuni pe zi, 3-4 ore) în care tinerii vor discuta despre activism civic și ce activități pot fi implementate în comunitate, democrație participativă și rolul tinerilor, scrierea proiectelor, planificarea unui eveniment sau a unei campanii de comunicare în lunile octombrie – noiembrie 2021. Sesiunile se vor desfășura în limbile română și engleză;
  • 5 cele mai bune idei propuse vor beneficia de sprijin financiar pentru a fi implementate în cadrul unei perioade de 2 luni (decembrie – ianuarie);
  • Mentorat din partea echipei CRPE România și CRPE Moldova, timp în care tinerii vor implementa ideea de proiect împreună cu echipa cu care au aplicat sau alcătuind o echipă cu alți participanți de la programul de training;
  • Participarea la o campanie de promovare a evenimentelor unde vor avea ocazia să prezinte evenimentul și să transmite un mesaj tinerilor din R. Moldova

Ești interesat(ă)? Iată cum vă puteți înscrie

  • Scrieți un eseu de maxim o pagină jumătate în care să povestiti pe scurt ce înțelegeți prin activism civic, ce puteți face pentru comunitatea dumneavoastră. Totodată, puteți veni cu o idee de proiect mic sau eveniment pe care ați vrea să îl implementați.
  • Centrul Român de Politici Europene (CRPE) din R. Moldova încurajează și participarea prin creare de fotografii, picturi, filmări, etc. care surprind ideea de activism civic. În acest caz, doritorii sunt rugăți să însoțeacă lucrarea și cu un scurt text explicativ despre ce reprezintă imaginea sau filmul, dar și să descrie o problemă cu care se confruntă comunitatea din care faceți parte și cum ați putea să contribuiți la soluționarea ei.
  • Proiectele se pot referi la domenii precum: social, cultură, ecologie, educație, protecția animalelor, probleme ale tinerilor, democrație și drepturi. Eseurile și textele pot fi scrise atât în română, cât și în engleză.
  • Doritorii pot aplica individual sau împreună cu colegii/prietenii, formând o echipă cu care, ulterior, vor implementa ideea de proiect.
  • Lucrările sunt așteptate la adresa [email protected] cu subiectul: “Eroii din comunitatea noastră”. Termen limită: 12 septembrie, 23:59

Proiectul este implementat de Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"