NordNews
Avem ce spune

Cenzura Kremlinului a blocat un site nou, lansat de redacția independentă Novaia Gazeta. „Am rezistat 7 zile şi 9 ore”

Autorităţile ruse au blocat duminică site-ul noului proiect editorial al publicației independente Novaia Gazeta, care a fost obligată să-şi suspende apariţia în martie, pe fondul represiunii împotriva criticilor la adresa războiului declanşat de Rusia în Ucraina, reșatează digi24.ro.

Redacţia Novaia Gazeta a lansat pe 15 iulie o revistă, denumită „Novaia Rasskaz-Gazeta” (Noua Poveste-Gazeta), care este disponibilă și online, pe un nou site internet. Acest prim număr al revistei conţine în special analize asupra totalitarismului şi ideologiei lui Vladimir Putin.

Dar, după o săptămână, Serviciul federal de supraveghere a comunicaţiilor, tehnologiei informaţiei şi mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a blocat și acest nou site la cererea parchetului. Duminică, site-ul era inaccesibil în Rusia fără reţeaua virtuală privată (VPN), au constatat jurnalişti de la AFP, potrivit Agerpres.

„Site-ul nostru a fost ucis în faşă. Am rezistat şapte zile şi nouă ore”, şi-a exprimat redacţia regretul într-un comunicat.

Jurnaliștii afirmă că parchetul îi acuză – fără să facă precizări – de „discreditare” a forţelor armate ruse, o nouă infracţiune utilizată din martie pentru a înăbuşi până şi cea mai mică critică la adresa intervenţiei militare în Ucraina.

„Pentru moment, nu există reclamaţii împotriva revistei noastre în format pe hârtie. Deci, vom continua să pregătim cel de-al doilea număr al său”, adaugă redacţia, invitându-şi cititorii „să nu se descurajeze”.

Jurnalul Novaia Gazeta, pilon al investigaţiei de presă în Rusia, reputat pentru anchetele sale asupra corupţiei elitelor ruseşti şi a gravelor încălcări ale drepturilor omului, fusese constrâns în martie să-şi suspende apariţia online şi pe hârtie.

Autorităţile ruse ameninţaseră publicaţia cu interdicţia pentru că nu ar fi respectat o lege controversată privind „agenţii străinătăţii”. După această suspendare, o parte din redacţia sa a emigrat şi a lansat din Europa occidentală o nouă ediţie.

Redactorul-şef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, a primit în 2021 premiul Nobel pentru Pace.

Ulterior, el și-a vândut medalia la o licitație internațională, anunțând că va dona banii câștigați în beneficiul copiilor ucraineni afectați de război. Medalia s-a vândut cu suma fabuloasă de 103,5 milioane de dolari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"