NordNews
Avem ce spune

Cetățenii R. Moldova care vor merge să lupte de partea rușilor – pedepsiți. Anunțul făcut de Maia Sandu

La Ședința Consiliului Suprem de Securitate de sâmbătă, instituțiile responsabile au raportat despre schimbările care pot surveni în regiune, și în special în Republica Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială, referendumurile secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul armatei Federației Ruse și eventuala utilizare a armelor neconvenționale, anunță Maia Sandu. 

În cadrul unui briefing de presă, șefa statului a declarat:

La ședință CSS de sâmbătă, instituțiile responsabile au raportat despre schimbările care pot surveni în regiune și în special în Republica Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Rusia referitor la mobilizarea parțială, referendumurile secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul armatei Federației Ruse și eventuala utilizare a armelor neconvenționale. Am discutat potențialele consecințe ale escaladării conflictului militar în Ucraina, inclusiv riscurile unor incidente nucleare”, a declarat Maia Sandu.

Raportorii s-au referit la mai multe categorii de riscuri:

  1. Creșterea fluxurilor de refugiați;

2. Întreruperea furnizării gazelor naturale;

3. Perturbarea furnizării energiei electrice;

4. Exploatarea crizei de către grupuri infracționale.

În acest context, CSS a aprobat o serie de recomandări:

  1. creșterea vigilentei și actualizarea planurilor de acțiuni corespunzător noilor riscuri;

2. monitorizarea mai riguroasa a situației din regiunea transnistreana și descurajarea implicării populației din aceasta zona în activități de mobilizare desfășurate de Rusia;

      3. pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați;

4. aprovizionarea cu resurze energetice alternative în cazuri de urgenta;

5. verificarea planurilor de contingenta în caz de incidente nulceare.

În prezent, riscul de folosire a armelor nulceare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context, s-a recomandat Guvernului verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare și reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în caz de accident nuclear”, a mai anunțat șefa statului.

În contextul riscului de mobilizare a moldovenilor din raioanele de este ale țării, Șefa Statului a declarat că:  „Există riscul de mobilizare a cetățenilor din Estul țării RM, pentru a descuraja asemena acțiuni analizăm oportunitatea revocării cetățeniei RM pentru cei cu cetățenia RM și a Federației Ruse, pentru cei care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au dor cetățenia RM sau doar cetățenia Federației Ruse și se înrolează de partea agresorului. Cetățenii R. Moldova care vor răspunde „mobilizării parțiale” anunțate de liderul rus Vladimir Putin și vor merge să lupte „de partea agresorului” în războiul din Ucraina vor fi pedepsiți, inclusiv cu retragerea cetățeniei moldovenești,” a anunțat Maia Sandu, într-un briefing la Președinție.

În același timp, șefa statului a anunțat că Ministerul de Externe de la Chișinău va începe discuții cu Federația Rusă pentru a evita recrutarea moldovenilor în războiul din Ucraina.

A crescut numărul de incidente în zona de securitate. Cetățenii sunt supuși unor controale neconforme standardelor misiunii de pacificare. Reprezentanții noștri în Comisia Unificată de Control solicită clarifică și lucrează să deescaladeze situația”, a mai declarat Sandu.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"