NordNews
Avem ce spune

Cetățenii R. Moldova nu folosesc pe deplin avantajele cardului bancar, potrivit rezultatelor unui studiu sociologic

Deși 68% dintre cetățenii Republicii Moldova dețin un card bancar, mai puțin de jumătate dintre aceștia utilizează cardul pentru plăți sau alte operațiuni bancare online. Circa 88 la sută din deținătorii de carduri le folosesc doar pentru păstrarea sau retragerea banilor din bancomate. Acestea sunt rezultatele Studiul sociologic privind evaluarea educației financiare a populației Republicii Moldova, prezentat recent de Banca Națională a Moldovei (BNM) în parteneriat cu USAID în cadrul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), scrie tvrmoldova.md

Potrivit studiului, cei mai avansați deținători de carduri care utilizează plățile online și cu telefonul sunt în mare parte tineri, persoane cu venituri mari, cu studii superioare și care locuiesc și activează în mediul urban. Alți 32% din respondenți au spus că nu dețin un card pentru că primesc salariul sau pensia în numerar. O altă explicație a fost neîncrederea și lipsa cunoștințelor despre modalitatea de deschidere sau utilizare a cardului de plăți, transmite MOLDPRES.

În același timp, rezultatele studiului sociologic confirmă că majoritatea moldovenilor nu sunt suficient informați despre diversitatea produselor financiare existente și posibilitatea de a beneficia din plin de pe urma acestor servicii.

Mai bine de 58 la sută dintre respondenți afirmă că reputația instituției financiare este principalul criteriu de care se conduc, când sunt în căutarea unor produse financiare, dar mai țin cont și de decizia rapidă din partea companiei sau experiența pozitivă anterioară de colaborare cu instituția financiară.

Pentru a îmbunătăți acești indicatori, BNM va desfășura o campanie națională de educație financiară de amploare, cu susținerea Programului USAID MISRA.

1 Comentariu
  1. mihai grigore spune

    :revista floare albastra = blue : rastionament limba romana ____________moneda ––––-leu _________proiect de integrare bnr moneda basarabia _________tiparire bancnota 5 lei maia sandu copertam i si 10000 lei mihai grigore poet.editor,scientist – coperta i _________15h13′ _ 20.11.2023:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"