NordNews
Avem ce spune

Cetățenii vor fi informați despre starea drumurilor pe timp de iarnă în regim online

Pregătirea drumurilor din țară pentru perioada de iarnă și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a îmbunătăți condițiile de circulație în sezonul rece au fost discutate astăzi, la guvern. Premierul Pavel Filip a menționat importanța conlucrării permanente dintre autorități și informarea continuă a cetățenilor despre practicabilitatea traseelor, informează moldpres.md cu referire la Direcţia comunicare și protocol a guvernului.
 
„Oamenii trebuie să cunoască pe ce drumuri se lucrează, care este starea acestora, dar și cine sunt responsabilii, astfel încât atunci când apare o problemă fiecare să știe la cine exact se poate adresa”, a menționat premierul.
 
În acest sens, urmează a fi lansată o aplicație online prin care cetățenii vor fi informați despre condițiile de circulație pe drumurile naționale, dar și vor putea vedea cine din administrația publică locală sau centrală este responsabil pentru fiecare regiune.
 
În același timp, va rămâne activ 24/24 Centrul de monitorizare, care în acest an și-a început activitatea la data de 17 noiembrie. De aici vor fi gestionate lucrările de deszăpezire, dar și activitatea serviciilor specializate. Pentru a asigura o mai bună monitorizare a utilajelor rutiere antrenate în curățarea drumurilor, prim-ministrul a propus dotarea tuturor unităților cu sisteme de monitorizare prin satelit (GPS).
 
De asemenea, în scopul îmbunătățirii condițiilor de circulație, urmează a fi aplicat Ghidul privind întreținerea drumurilor publice pe timp de iarnă. Acesta prevede modalitatea de interacțiune dintre instituțiile responsabile și autoritățile publice în cazul anunțării codurilor meteorologice. În context, Pavel Filip a evidențiat necesitatea menținerii unui dialog activ cu APL pentru a gestiona eficient situația pe drumurile naționale și locale, subliniind că o atenție sporită urmează a fi acordată traseelor școlare, pentru a asigura deplasarea elevilor la instituţiile de învăţământ.
 
În acest an, pentru executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuirea materialului antiderapant pe drumurile publice vor fi antrenate 518 unităţi și vor fi folosite circa 15 mii tone de sare.
 
Pentru mai multe informații despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă, cetățenii pot accesa site-ul www.asd.md sau apela la numerele de contact 022- 22-55-30 și 060477117.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"