NordNews
Avem ce spune

Chicu îi cere lui Stamate să își depună mandatul. Ce la supărat pe fostul prim-ministru

Fostul prim-ministru al țării, Ion Chicu, actual președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) îi solicită deputatei PAS, Olesea Stamate să-și depună mandatul, după „spovedania” privind intenția de majorare a salariilor judecătorilor Curții Constituționale, fără a avea avizul pozitiv din partea Guvernului, scrie Realitatea. 

Totodată, Ion Chicu a venit și cu unele concluzii, după ce Olesea Stamate a recunoscut că a știut că amendamentul care prevedea majorarea salariilor judecătorilor constituționali era negativ, însă așa l-a înaintat plenului spre aprobare.

„Câteva concluzii după „spovedania” președintei Comisiei juridice, numiri și imunități: Intenționat și în deplină cunoștință de cauză a înaintat în plenul Parlamentului un amendament avizat negativ de Guvern. Conform Articolului 131 din Constituția Republicii Moldova, amendamentul propus de Olesea Stamate depășește limitele cadrului constituțional, deoarece comportă cheltuieli bugetare adiționale, iar Guvernul nu l-a acceptat. Respectiv, Olesea Stamate conștient a încălcat prevederile constituționale. Cine-și mai amintește, ce-i incrimina, inclusiv Olesea Stamate, lui Stoianoglo, atunci când  l-au sechestrat pe Procurorul General? Care era miza ei când înainta acest amendament neconstituțional? Că nimeni nu-și va da seama și Domnica Manole de la Curtea Constituțională își va primi în sfărșit mita politică deschisă sub formă de salariu de 90 mii lei lunar? După așa mărturisire fără nicio jenă și regrete, vă imaginați ce reformă a justiției vor face Olesea și Litvinenco? Maia Sandu, măcar elementară rușine și responsabilitate aveți pentru aducerea acestor inepții  în fruntea țării? Olesea Stamate – demisia pentru batjocura Constituției și a unui întreg popor”, a scris Chicu de dimineață pe rețelele de socializare.

Amintim că, ieri seara, 21 decembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a recunoscut că știa despre avizele negative ale Guvernului pentru amendamentul ce viza majorarea salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale.

Amendamentul buclucaș a trezit multe reacții negative în societate, după ce a ajuns în spațiul public informația cu privire la faptul că un judecător al Curții Constituționale ar putea ridica un salariu lunar de până la 82 000 de lei, adică aproximativ dublarea actualei lefi a magistraților. Proiectul legii politicii bugetar-fiscale pentru anul 2022, unde se regăsea amendamentul respectiv a fost remis de către șefa statului, Maia Sandu, înapoi Parlament, pentru a fi revizuit și nu a semnat decretul de promulgare.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"