Către data de 10 aprilie putem atinge 2000 persoane infectate cu covid-19. Acest număr, dacă ajungem la el, dar dinamica arată că este foarte foarte probabil, va pune la grea încercare sistemul nostru medical. Am văzut evoluțiile în ultimele săptămâni în țările europene, care spre deosebire de noi s-au îngrijit de sistemele lor medicale, au investit în sistemele lor medicale, cu toate acestea țări ca Italia, Spania, Franța, nu fac față acestei provocări majore. În mod evident nici sistemul nostru nu va fi în stare să reziste la un volum atât de mare de adresări”, declarat Chicu.

În aceste condiții, premierul a reiterat importanța respectării tuturor cerințelor, regulilor stabilite de autorități.

De modul cum ne mobilizăm acum, depinde numărul celor infectați și decedați pe arcursul următoarelor 2-3 săptămâni, dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulți”, adăugat premierul.

Totodată, Chicu a menționat că statul dispune de spitale cu câte 3-4 mii, însă, cu toate acestea, putem să avem un număr mai mare de cazuri confirmate. În aceste condiții, vor fi pregătite spații alternative de acomodare a noilor pacienți inclusiv hoteluri, sau alte tipuri de săli, ș.a.

Trebuie să înțelegem că acestea vor fi spitale improvizate cum le vedem la TV în fiecare seară. Fără un nivel de asistență medicală pe care-l avem acum, pentru că problema deficitului de medici n-a putut fi rezolvată într-o noapte sau o lună, de aceea, depășirea numărului de 3-4 mii de infectați va însemna o imposibilitate de a acorda ajutor tuturor”, a conchis premierul.