NordNews
Avem ce spune

Chișinău scoate la iveală adevăratul motiv al Tiraspolului de a sista eliberarea plăcuțelor neutre. La mijloc-un șantaj

Biroul politici de reintegrare cheamă Tiraspolul să revină în albia dialogului constructiv, să evite măsurile cu caracter unilateral ce vor afecta drepturile locuitorilor din regiune și să renunțe la ideea suspendării activității punctelor de înmatriculare din stânga Nistrului. Cu o asemenea reacție a venit Biroul astăzi, 28 decembrie, după ce așa numitele autorități din stânga Nistrului au anunțat că sistează temporar activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din regiunea separatistă cu plăcuțe neutre, scrie Realitatea. 

Totodată, Biroul a dezvăluit că, la 22 decembrie, organele vamale ale Republicii Moldova au reținut în cadrul controlului în postul vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută, care au fost importate pe teritoriul țării de către o companie din regiunea transnistreană și care sunt transportate cu aceeași unitate de transport.

„Autoritățile Republicii Moldova interacționează direct cu reprezentanții companiei vizate. Acesteia i-a fost comunicat că nu există impedimente pentru a autoriza introducerea plăcuțelor cu numere de înmatriculare de model neutru pe teritoriul țării, în corespundere cu cerințele cadrului normativ existent. Totodată, constatăm că problema a fost generată de decizia Tiraspolului de a condiționa preluarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre doar împreună cu plăcuțele care conțin simbolica neautorizată. Subliniem că importul acestei categorii de plăci auto nu se încadrează în prevederile legislației naționale și în angajamentele internaționale la care Republica Moldova este parte. Chișinăul își reconfirmă angajamentul privind asigurarea implementării Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018 și a actelor normative prin care este pus în aplicare acest document agreat în negocieri, cu respectarea cerințelor reflectate în Convenția de la Viena asupra circulației rutiere din 08 noiembrie 1968 și cu acordarea asistenței necesare cetățenilor în procesul de documentare cu plăci de model atât neutru, cât și național, în cadrul subdiviziunilor teritoriale de pe ambele maluri ale Nistrului”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare.

Amintim că, astăzi, în presa locală din stânga Nistrului au apărut informații precum că, de astăzi se sistează temporar birourile ce eliberează plăcuțe neutre de înregistrare a mașinilor în regiune, pe motiv că, de o săptămână, Chișinăul nu ar permite accesul mărfurilor în regiune cu numere neutre și transnistrene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata