NordNews
Avem ce spune

Chișinăul va acționa în judecată Gazprom. Andrei Spînu: „Au depășit cadrul economic și comercial”

Dacă SAP „Gazprom” și-ar onora azi angajamentele contractuale cu R.Moldova, criza energetică ar dispărea și toți vor avea gaz și energie. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle, scrie Deschide.md. 

Potrivit demnitarului, la moment, nu există vreun document semnat prin care Gazprom își dă acordul ca Chișinăul să cedeze tot gazul Tiraspolului.

Nu există un astfel de document. Gazprom poate face orice. În ultimul an ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Când mă întrebați ce poate face Gazpromul, eu nu am răspuns. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda… Că o să ne trimită o scrisoare în care ne vor mai cere ceva – asta se poate întâmpla oricând, indiferent ce am decide noi”, a menționat Spînu.

Vicepremierul susține că acțiunile concernului rus au depășit cadrul economic și comercial: „Dar să ne ceară să achităm gazul consumat de cei din stânga Nistrului nu pot”.

Este reglementat prin contract consumul de pe malul stâng și consumul de pe malul drept al Nistrului. Nimeni de la Chișinău nu va accepta vreodată să achite gazul consumat în stânga Nistrului. Noi avem cu Gazprom un contract în care este specificat volumul de gaz pe care rușii trebuie să ni-l livreze, formula de calculare a prețului și modul de achitare. Noi am achitat tot. Criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin. Și vreau să fiu auzit când spun asta. Dacă acest concern și-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare și toți vor avea gaz și energie”, a spus el.

Spînu a adăugat că, faptul că R.Moldova este nevoită să procure gaz și curent de pe piață este din vina Gazpromului: „Juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului”.

Vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că, din cauza lor, a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite… Noi am semnat un contract cu Gazprom și am mizat pe acel contract. Nu suntem în luna octombrie 2021 când ne-a expirat contractul cu Gazprom. Atunci ei puteau să ne spună că nu mai vor să semneze cu noi. Dar acum avem un contract în vigoare, iar Gazprom nu a cerut rezilierea lui. Nu a cerut nici diminuarea volumului. Nimic. Pur și simplu își ignoră angajamentele. Și va plăti pentru asta”, a adăugat demnitarul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"