NordNews
Avem ce spune

Chișinăul vrea Unirea

Centrul Social-Politic European a prezentat miercuri, 25 aprilie, rezultatele consultării publice pe subiectul unirii Republicii Moldova cu România, efectuate în municipiul Chișinău în perioada 1-19 aprilie. În cadrul cercetării au fost chestionate 79 741 de respondenți, cu vârsta de peste 18 ani din municipiul Chișinău. Rezultatele cercetării au o marjă de eroare de 3%.
Chestionarea a avut loc pe trei platforme, răspunsurile fiind primite de la respondenți chestionați la domiciliu în proporție de 45,62%, de pe platforma online www.decid.md– 45,33%, iar la corturile instalate în raza municipiului – 9,05%.
Analiza vârstei respondenților arată în felul următor: 29% sunt persoane cuprinse între 18-29 de ani, 34% au între 30-49 de ani, 32% sunt persoane ce au 50-69 de ani, iar 5% au indicat o vârsta de peste 70 de ani.
În proporție de 79% respondenții au utilizat limba română la completarea chestionarului, iar 21% limba rusă. Vorbitorii de română s-au promunțat în proporție de 62% pentru unirea cu România, iar 38% au răspuns cu ”NU” la întrebarea din chestionar. Respondeții vorbitori de limbă rusă, în proporție de 69 la sută, s-au arătat împotriva unirii cu România, iar 31 la sută s-au arătat a fi favorabili unirii.
Totodată, 51% din respondenți au fost femei, iar 49% au fost bărbați. Răspunsurile colectate de la bărbați, în proporție de 56%, au fost pentru unirea cu România, iar 44% s-au arătat a fi împotrivă. Răspunsurile analizate de la femei arată o proporție de 54% de ”DA” pentru unirea cu România și 46% de ”NU” unirii cu România.
Analiza datelor din sectoare și suburbii arată în felul următor: Sectorul Botanica: 50% – DA, 50% – NU; Sectorul Buiucani: 55% – DA, 45% – NU; Sectorul Centru: 53% – DA, 47% – NU; Sectorul Ciocana: 57% – DA, 43% – NU; Sectorul Râșcani: 62% – DA, 38% – NU; Suburbiile Chișinău: 61% – DA, 39% – NU.
Rezultatele finale ale cercetării au arătat că, respondenții din municipiul Chișinău sunt favorabili unirii cu România, 55% fiind răspunsuri de ”DA” pentru unirea cu România, iar răspunsurile de ”NU” au o proporție de 45 la sută.
Centrul Social-Politic European a anunțat despre efectuarea unui amplu studiu sociologic care va avea ca temă a cercetării unirea Republicii Moldova cu România. Acest studiu este o radiografie științifică, fără părtinire a societății privind acest subiect. În primă etapă, locuitorii municipiului Chișinău sunt întrebați în perioada 1-19 aprilie: ”Dvs., personal, ați vota pentru unirea cu România?”, aceștia având posibilitatea să răspundă cu ”DA” sau ”NU”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"