NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cinci angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice, reţinuţi de CNA

Cinci persoane, dintre care doi șefi şi trei inspectori al Agenției Servicii Publice (ASP) au fost reţinute pentru 72 de ore de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA). Ei sunt suspectați pentru că ar fi  eliberat ilegal peste 600 de permise auto.  Ofițeii CNA au efectuat în acest sens peste 60 de percheziţii la birourile şi domiciliile acestora, dar şi la unii membri ai şcolilor auto.  În urma verificărilor au fost depistaţi bani, documente şi alt material probatoriu relevant pentru cauză.

Afacerea cu permise a intrat în vizorul CNA încă anul trecut, iar perioada investigată vizează lunile noiembrie 2017-februarie 2018. În acest interval de timp (824 ore de imagini video), membrii grupului, format din şefi din cadrul ASP şi angajaţi ai patru şcoli auto din Chişinău, au fost urmăriţi de CNA, reuşindu-se documentarea a 393 de cazuri de fraudare a probelor teoretice şi 219  a celor practice. În cadrul documentării, s-a stabilit că pentru susţinerea acestora, se percepeau sume între 500 şi 1500 de euro.Iinvestigatorii au documentat fraudarea examenelor, constatând implicarea directă a membrilor comisiei de examinare în indicarea răspunsurilor corecte, chiar în sala de examene, sau prin telefon.

De asemenea, au fost documentate şi cazuri de susţinere a examenelor de către unii membri ai Comisiei în locul candidaţilor. Potrivit materialelor cauzei, în 9 la sută din cazurile investigate, candidaţii nu erau prezenţi la susţinerea probelor, iar un procent din nouă se aflau peste hotarele ţării.
În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, iar dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă până la 6 ani de închisoare  cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. De asemenea se examinează posibilitatea anulării permiselor, eliberate cu abateri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"