NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cine-i omul care controlează din umbră orașul Bălți? Un businessman sparge tăcerea

Fondatorul companiei de salubrizare Salubrity Solutions, Dumitru Rusnac, a vorbit pentru NordNews despre cum Vladimir Vitiuc, ex-președintele Parlamentului, deputat din partea Partidului Democrat, controlează deja de 15 ani din umbră municipiul Bălți. Rusnac explică în intervenția sa de ce abia acum poate spune lucrurilor pe nume.
,, În toate domeniile care țin de Bălți, Vitiuc era co-fondator. Tot ce vedeți voi la televizor este o iluzie, realitatea e cu totul alta. Nu zboară o pasăre în Bălți fără voia lui Vitiuc, până acum așa era, vă asigur eu.”

Influența sa în oraș a obținut-o prin problemele, șicanele pe care le făcea oamenilor, afirmă Rusnac.
,,El crea probleme oamenilor și oamenii căutau soluții, problemele de multe ori erau iluzii, nu erau probleme, erau fake-uri de dosare și tot așa mai departe. Oamenii căutau soluții, el avea imaginea de bălțean atotputernic. Veneau la el după soluții și el îi ajuta, pe de o parte, crea problema, pe de altă parte, îi ajuta s-o soluționeze. Știe să țese intrigi, el cunoaște și este în relații bune cu majoritatea elitei formatorilor de opinie din Bălți, formatorilor de opinie neformali, nu vorbesc de cei din presă. În Bălți sunt mai mulți oameni, care au în spatele lor alte sute sau mii de oameni, un fel de lideri pe diferite domenii. El se cunoaște cu acești lideri de foarte mulți ani, îi manipulează, îi ceartă între ei, îi împacă, și-i joacă cum vrea. Este un om foarte talentat, ca să înțelegeți, scrie și citește cu greu, dar de atâțea ani este în topul politic. Plus la asta, gândiți-vă că el a devenit vicepreședintele PD și vicepreședintele Parlamentului, nefăcând niciodată legi sau neavând idee ce înseamnă legea. Dar în echipa asta nu e loc pentru proști, acolo toți oamenii au talente și sunt foarte talentați în anumite domenii. Păi, Vitiuc este foarte talentat în manipulări, el este în acest domeniu campionul lumii.”

Figura de persoană atotputernică, de om de temut  Vladimir Vitiuc și-a creat-o prin dosarele fake, unele intentate la comanda sa, iar în alte cazuri prin realțile de prietenie pe care le avea cu un polițist și un procuror. Dumitru Rusnac recunoaște că și el, împreună cu alte persoane, i-a creat lui Vitiuc  imaginea de om deosebit de influient.
,,Mai multă lume, apropo, după postarea de ieri (26 iunie) mi-au scris că sunt curajos. Nu este vorba de curaj, eu pur și simplu știu cum este totul ustroeno și înțeleg că riscuri déjà nu mai există. Puterea lui Vitiuc se baza pe două lucruri: iluzia că este atotputernic, că el poate rezolva multe, iluzia aceasta el a consolidat-o pe parcursul anilor și a consolidat-o prin dosare fake. Deci, el avea un polițist sau un procuror drug , care simula  chemarea la procuratură sau la poliție, simula interogarea și tot așa. Persoana se speria tare și căuta hotărâri, aici apărea Vitiuc, care îi ajuta să soluționeze problema. De fapt, el nu ajuta în soluționarea problemei, el îl suna pe procuror și-i spunea țirc zakoncen. Iar persoana era foarte impresionată, deoarece până atunci nu putea să-și soluționeze problema, căuta ieșiri prin diferite căi,, de exemplu, la procurorul în cauză, însă, dacă el avea însărcinarea că acesta să fie circ, nu coopera și era foarte agresiv. În momentul când suna Vitiuc, problema se soluționa. După care era Andrei Ciornîi, Octavian Mahu și eu, care îl ajutam să-și consolideze imaginea de om care rezolvă totul. De exemplu, dacă cine nu dorea să facă vreo afacere sau persoana încălca ceva, atunci Mahu, Ciornîi sau eu veneam peste el cu diferite chestii informaționale.”

Reporterii nordnews i-au întrebat și pe bălțeni ce cunosc despre deputatul Vladimir Vitiuc. Majoritatea spun că nu cunosc prea multe despre această persoană.
,,- Îl cunoașteți pe Vladimir Vitiuc ? Ați auzit ceva despre el ?
-Nu, sincer nu, n-o să vă mint.”
,,-Îl cunoașteți pe domnul Vladimir Vitiuc ?
-Nu.
– Ați auzit vreodată de așa nume ?
– Am auzit, însă nu-l cunosc.
– Nu cunoașteți nimic despre el ?
-Nu.”
,,-Nu ați auzit niciodată despre el ? –Nu am auzit. Dar cine este el ?”
,,Este o persoană care a fost în Parlament, în primul rând. Și-a început cariera aici , la Bălți, ca un jucător de-a alba-neagra. Deci, se așeza la autogară, aranja tabla, punea păhăruțele, ascundea biluța între degete și cum tu nu ai juca, mereu pierdeai.”

Contactat de reporterul NordNews, Vladimir Vitiuc n-a răspuns la telefon și nici la SMS-ul expediat.

Vladimir Vitiuc a devenit prima dată deputat în Parlamentul Republicii Moldova în 2005, find ales pe listele Partidului Comuniștilor. Acesta a părăsit PCRM în anul 2015,  împreună cu alți 13 colegi de partid. În 2017 cei 14 foști comuniști, printre care și Vitiuc, au aderat la Partidul Democrat, iar Vitiuc a devenit unul dintre vicepreședinții forului legislativ și vicepreședintele Partidului Democrat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"