NordNews
Avem ce spune

Cine se pornește mai degrabă, ajunge mai repede în Parlament?

Până la alegerile parlamentare din toamnă a mai rămas jumătate de an, dar campania electorală a început deja. Sâmbătă, 16 iunie curent,  primarul orașului Sîngerei, Gheorghe Brașovschi, a fost nominalizat de conducerea Partidului Democrat în calitate de candidat la fotoliul de deputat pe circumscripția electorală Sângerei -Telenești, în baza sistemului electoral mixt. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele legislativului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc, la forumul organizației raionale de partid.
În toamnă ne așteaptă o bătălie politică importantă. Pentru a participa la ea, Biroul Partidului Democrat propune candidatura lui Gheorghe Brașovschi pentru circumscripția Sîngerei-Telenești, a declarat vicespeakerul Parlamentului.
În timp ce PDM  își numește candidații pentru circumscripțiile electorale, opoziția extraparlamentară, precum: Blocul politic Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA)  și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu și-au anunțat încă pretendenții. Vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a declarat pentru NordNews că listele aspiranților la fotoliul de deputat pe circumscripții urmează să fie negociate cu partenerii de bloc.
Noi am identificat deja o listă de persoane, dar candidaturile lor urmează să fie negociate cu partenerii noștri, adică, firește, cu PAS. Pentru că, normal, vor veni și ei cu o listă. Sper ca, spre sfârșitul lui iunie  sau începutul lui iulie,  să prezentăm candidații noștri pe circumscripții, a precizat Alexandru Slusari.
În opinia directorului executiv al Institutului de Politici Publice(IPP), Arcadie Barbăroșie, PDM a început prea devreme campania electorală, iar în cazul partidelor de opoziție, spune el, acestea trebuie să acționeze rapid, pentru a nu rata startul.
Nu înțeleg de ce atâta grabă din partea Partidului Democrat, căci campania electorală nu a început oficial. Cunoaștem cum au identificat ei candidații pe unele circumscripții. Pe cele mai notorii  și apolitice persoane din teritoriu le-au chemat în partid, iar dacă refuzau, le intentau dosare. Unii din această cauza au și plecat peste hotare. Opoziția trebuie să se trezească și să acționeze, a menționat  directorul executiv  al IPP.
La fel, sâmbătă s-a desfășurat la Chișinău ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. La eveniment a fost  abordat subiectul pregătirii pentru scrutinul din toamnă. În acest context  a fost adoptată hotărârea de a organiza alegeri interne, pentru a înainta candidații PSRM pe circumscripții electorale la alegerile parlamentare.
Amintim că, sistemul mixt de vot a fost aprobat de Parlamentul Republicii Moldova în vara anului 2017 în ciuda protestelor reprezentanților comunității, a societății civile și a recomandărilor Uniunii Europene și Comisiei de la Veneția. Votul mixt a fost votat de 74 de deputați ai Partidelor Democrat, Socialiștilor și Popular European. Sistemul electoral mixt combină listele de partid cu elemente ale sistemul de vot majoritar. Fiecare alegător operează cu două voturi: unul se acordă unei liste din cele propuse de partide și celălalt se acordă unui candidat pe circumscripția respectivă propus de o formațiune politică sau care candidează  independent.
 

 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"