NordNews
Avem ce spune

Cine sunt cei șapte profesori turci „extrădați” de SIS

La aproape o săptămână de la expulzarea celor șapte cetățeni turci din Republica Moldova, autoritățile încă nu au venit cu detalii despre locul în care se află și care este soarta lor. NewsMaker relatează pe scurt cine sunt cele șapte persoane din administrația liceului „Orizont”.
Sarkis Airi este profesor de limbă turcă din cadrul liceului „Orizont”, filiala Bălți. Acesta a venit în Moldova din Turcia în urmă cu trei ani. Airi este căsătorit și are o fiică. Acesta nu a cerut azil politic în Moldova, considerând că nimic nu poate amenința un simplu profesor, scrie NewsMaker.
Numele acestuia este unicul care nu a fost menționat în nici una din declarațiile organizațiilor internaționale și a eurodeputaților. Airi a fost reținut în timp ce se întorcea din Bălți, iar rudele și prietenii au aflat abia seara că acesta se află printre persoanele declarate indezirabile.

Hüseyin Bayraktar este profesor de limbă turcă în liceu, filiala din sectorul Ciocana. În Moldova a venit cu trei ani în urmă, iar înainte trăia în Antalia, Turcia. În Moldova s-au născut cei doi copii ai săi, o fiică de doi ani și un fiu de două luni. Copiii au primit cetățenia Republicii Moldova. Bayraktar este cel mai tânăr dintre persoanele expulzate.

Rıza Doğan este directorul liceului „Orizont”, filiala Durlești. Are 44 de ani, dintre care 20 i-a trăit în Moldova. În 1998 a absolvit Universitatea de Stat din Comrat, specialitatea management.
Dogan este căsătorit și are doi copii, ambii fiind născuți în Moldova. Riza Dogan este printre cei care au cerut azil politic în Republica Moldova.

Feridun Tüfekçi este directorul liceului „Orizont”, filiala din Ceadîr-Lunga. În Moldova a trăit 25 de ani și este singurul dintre cei expulzați care este căsătorit cu o cetățeanca a Republicii Moldova. Aceștia au doi copii.
Potrivit soției, Tüfekçi nu a reușit să obțină cetățenia Republicii Moldova. Motivul de refuz din ultima perioadă ar fi fost testul la limba română. „Aceste teste au așa un nivel ridicat încât și un profesor de limba română l-ar trece cu greu, acest lucru a fost confirmat și de profesori”, a comentat soția.
Pe pagina sa de Facebook, Tüfekçi posta deseori critici la adresa președintelui Turciei.

Sedat Hasan Karacaoğlu este directorul-adjunct al liceelor „Orizont”. S-a mutat în Moldova, împreună cu familia, circa 20 de ani în urmă. Acesta are doi copii. Fiica cea mare a absolvit liceul, iar apoi și Universitatea Pedagogică din Chișinău. Fiul a plecat la studii în SUA după absolvirea liceului.
Karacaoğlu a cerut de curând azil politic în Republica Moldova, iar potrivit soției, ar fi trebuit să primească răspuns la sfârșitul lunii.

Yasin Özdil este directorul de PR al liceelor „Orizont”. A trăit în Moldova ultimii cinci ani. Este căsătorit și are doi copii.
Özdil este unicul care a reușit să anunțe despre reținerea sa. Acesta a scris în Facebook: „Au intrat în casa mea. Poliția, ajutați-mă”. Sub postare au apărut imediat câteva comentarii în limba turcă, unde Özdil era numit „terorist”.
Özdil, ca și alți colegi de ai săi, a cerut azil politic în Moldova.

Müjdat Çelebi este directorul finaniar al rețelei de licee. În Moldova a venit cinci ani în urmă, împreună cu familia. Acesta are trei copii, cel mai mic învață în clasa a treia. Çelebi a cerut și el azil politic în Moldova.

La data de 6 septembrie curent, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șase persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută.
După o oră, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.
Ulterior, pe site-ul SIS a mai apărut o precizare, precum că aceștia nu au fost reținuți, dar escortați.
Surse UNIMEDIA au declarat că cetățenii turci au fost duși imediat la Aeroport și urcați în avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul, însă decolarea nu a avut loc la 9:35, însă la 11:00.
Prima reacție a venit de la Amnesty International Moldova, care s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.
Mai apoi, au venit zeci de mesaje pe rețelele de socializare din partea profesorilor, părinților și ai elevilor.
Zeci de actualizări pe minut, mii de tweeturi cu hashtagul #MoldovaStopExtradition apar pe rețeaua de socializare Twitter. Majoritatea celor care postează își exprimă îngrijorarea și apelează la instituțiile și mass-media internaționale.
De asemenea, zeci de persoane, printre care și rudelor celor expulzați, au protestat pe Aeroportul Chișinău până seara târziu, în speranța de a afla noi informații.
În schimb, reacțiile oficialilor au venit seara, iar din ele se subînțelege că operațiunea a avut loc deja cu succes, ceea ce ar însemna că cetățenii turci au fost expulzați.
Președintele țării, Igor Dodon, acuza presa de standarde duble și spune că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.
Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a celor șapte cetățeni turci, iar Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare a procesului de studii în liceul privat, în care activau cei șase cetățeni turci expulzați astăzi din Republica Moldova.
Operațiunea SIS a ajuns în atenția UE. Astfel, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și prim-ministrului, Pavel Filip,  prin care solicită eliberarea urgentă a profesorilor reținuți. În acest sens, dânșii susțin că situația dată este o încălcare a drepturilor omului, iar autoritățile nu dau nicio explicație.
De asemenea, cu o reacție dură în acest sens a venit și comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, menționând că Guvernul și autăritățile moldovenești ar trebui să respecte statul de drept.
Și în presa română, subiectul a fost pe larg mediatizat, Mustafa Oz, directorul unui liceu bucureştean, finanţat de organizaţia Lumina, care susţine şi instituţia din Moldova, a spus că acuzaţiile sunt un „serviciu” pentru Recep Erdogan.
unimedia.info
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"