Climatolog: Cursa încălzirii globale se accelerează, ne putem aștepta la accelerări și mai mari în viitor

Anul 2019, care se încheie peste câteva zile, va fi printre cei mai călduroși înregistrați vreodată. Luna noiembrie a stabilit un record absolut, cu temperaturi care au fost cu aproape cinci grade peste media celor din ultimele patru decenii. Specialiștii spun că încălzirea globală va continua, scrie digi24.ro.

„Ce se întâmplă în România nu e ceva singular și vedem recorduri peste tot în lume, recorduri la nivel global. Ultima lună noiembrie a fost a doua la nivel global cea mai calduroasă, dacă o comparăm cu a doua jumătate a secolului 19, de când avem observații periodice pe glob. Probabil că 2019 va și la nivel global al doilea cel mai călduros. Practic, în topul primilor cei mai călduroși ani la nivel global avem ultimii ani. Avem 2016 cel mai călduros an și probabil 2019 va veni, 2015, 2017”, a spus Roxana Bojariu, climatolog.
Cursa aceasta a încălzirii globale din păcate continuă și se accelerează, ne putem aștepta la accelerări din ce în ce mai mari în viitor. Sperăm că vor fi măsuri în acord cu Tratatul de la Paris care vor limita această cursă infernală, pentru că la un moment dat nu vom mai putea ține pasul. Nu e vorba doar de încălzire graduală, e vorba și de modificarea tipurilor de vreme, modificarea felului în care se manifestă fenomenele altfel obișnuite pentru locul și timpul din an”, a adăugat ea.

leave a reply