NordNews
Avem ce spune

CNAS nu va mai elibera certificate pe suport de hârtie

Din 1 decembrie curent, Casa Națională de Asigurări Sociale nu va mai elibera informaţii/certificate pe suport de hârtie. Instituţiile solicitante vor putea obţine informaţiile necesare prin accesarea datelor deţinute de CNAS, cu suportul Agenţiei de Guvernare Electronică, transmite zdg.md.

CNAS scrie într-o notă informativă că, analiza situaţiei actuale atestă un număr mare de adresări a beneficiarilor la Casele Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) pentru eliberarea diferitor tipuri de certificate, extrase din cont şi alte documente, ce urmează a fi prezentate la alte instituţii – pentru a beneficia de diferite servicii şi facilităţi, iar acest lucru afectează procesul de deservire a beneficiarilor şi solicitanţilor de prestaţii sociale, inclusiv în condiţiile situaţiei pandemice actuale, generând riscuri pentru sănătatea celor mai vulnerabile categorii de populaţie deservite de CTAS.

„Pentru eficientizarea guvernării prin schimbul de date între autorităţi şi instituţii care prestează servicii publice, acestea pot utiliza/interacționa pe o Platformă tehnologică comună de schimb de date – MConnect. Cetățenii vor oferi autorităților publice datele personale o singură dată, iar instituțiile publice utilizează aceste date pentru prestarea serviciilor guvernamentale”, conform sursei citate.

Reprezentanții CNA dau asigurări că accesarea datelor necesare prin acest sistem reduce povara administrativă asupra cetăţenilor şi ajută la rezolvarea mai rapidă și mai eficientă a problemelor acestora, asigurând o comunicare mai eficientă între autoritate şi beneficiarii săi.

Suplimentar CNAS informează că a modificat mecanismul de eliberare a legitimaţiilor  beneficiarilor de prestaţii sociale, inclusiv prin excluderea înscrierilor privind cuantumul prestaţiei sociale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"