NordNews
Avem ce spune

Cod Galben de caniculă pentru perioada 7-12 august

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru perioada 7-12 august Cod Galben de caniculă.Potrivit meteorologilor, după câteva zile de răcoare, temperaturile toride revin. Astfel, până la începutul săptămânii următoare, pe întreg teritoriul ţării temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-35 grade Celsius.
De asemenea, conform SHS, până la 15 august este în vigoare şi Codul Galben de secetă hidrologică. Hidrologii atestă secetă în râurile și lacurile din Republica Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. „Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”, se arată într-un comunicat al instituției.
În contextul arşiţei şi secetei stabilite în ţară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a atenţionat populaţia asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetăţenilor să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor şi a miriştilor, iar în caz de incendieri, fie şi neînsemnate, să apeleze la 112. Totodată, în cazul în care în păduri sau teritorii adiacente vor fi observate situaţii ieşite din comun, specialiştii Agenţiei „Moldsilva” roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311.
Conform specialiştilor SHS, în luna august numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +30ºC şi mai mult constituie în medie pe teritoriul ţării de la 3 zile (Briceni) până la 10 zile (Tiraspol), indicele maxim observat fiind de 30 de zile (Dubăsari, 2018). Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +35ºC şi mai mult nu depăşeşte în medie pe teritoriu o zi, însă în unii ani s-au semnalat până la 14 zile  (Tiraspol, 2010).
La rândul lor, medicii avertizează bolnavii cronici, în special cei cu maladii cardiovasculare şi ale aparatului respirator, persoanele în etate, femeile însărcinate şi copiii să evite expunerea la soare în orele caniculare. Potrivit medicilor, pe arşiţă sunt indicate hainele uşoare, de preferat din pânză naturală şi de culori deschise, alimentaţia uşoară, bogată în vitamine şi fibre, fructe, legume, precum şi hidratarea suficientă, evitându-se  băuturile alcoolice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata