NordNews
Avem ce spune

Codul Galben de ninsori şi polei se menţine și pe 12 ianuarie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) menţine Codul Galben de condiţii complicate ale vremii  şi pentru sâmbătă, 12 ianuarie, transmite MOLDPRES.
Conform meteorologilor, în legătură cu pătrunderea ciclonului sudic, azi şi mâine, pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate. Astfel, astăzi, în toată ţara vor cădea ninsori, iar mâine se aşteaptă izolat ninsori şi depuneri de polei.  „Temporar va viscoli, pe drumuri se vor forma troiene, cu depuneri de polei pe firele electrice și crengi. Vântul nord-vestic se va intensifica până la 15-20 m/s”, indică un comunicat al SHS.  În următoarele 24 de ore, se aşteaptă valori termice până la 12-14 grade de frig, noaptea, şi minus 2 – plus 3 grade Celsius, ziua.
Totodată, pentru perioada 10-18 ianuarie, este emis Cod Galben de gheaţă instabilă. Potrivit hidrologilor, în legătură cu zăpada căzută, în râurile mici și bazinele acvatice din ţară, gheața va fi instabilă și camuflată de zăpadă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit. SHS atenţionează pescarii să fie prudenți, iar părinții să-și supravegheze copiii. „Este o perioadă mai complicată, când gheaţa nu este sigură şi ieşirile la patinat sau la pescuitul de iarnă pot avea consecinţe tragice, de aceea este bine de evitat aceste activităţi, cel puţin pe perioada avertizării hidrologice”, au explicat pentru MOLDPRES surse de la Serviciul Hidrometeorologic.
Şi salvatorii atenţionează populaţia să ţină cont de avertizările meteo şi să nu meargă la drumuri lungi, dacă nu există necesitate. În caz că aceste călătorii sunt indispensabile, hainele îmbrăcate trebuie să fie corespunzătoare cu temperatura de afară, iar în caz de situații de risc să telefoneze de urgență la Serviciul 112. De asemenea, oamenii sunt rugați să evite deplasarea pe porțiuni unde atârnă crengi și cabluri electrice pentru a evita traumatismele.
În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"