Unii formatori de opinie, precum și reprezentanții partidelor PAS și PPDA au criticat inițiativa PDM de a cere elaborarea unui Cod de conduită electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Codul urmează a fi întocmit de Comisia Electorală Centrală(CEC) și Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) ca urmare a unor observații făcute de democrați în ajunul campaniei electorale.
Exponenții formațiunilor extraparlamentare – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) – consideră că cei din PDM nu sunt oamenii care ar respecta etica politică în Republica Moldova.
Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA
„Codul de etică și varianta aceasta propusă de Plahotniuc sunt două lucruri diferite. Nu este Plahotniuc cel care să vorbească în genere despre etică și conduită. El este singurul finanțator al Partidului Democrat, pentru că oamenii de facto semnează acte precum că ar fi donat bani în visteria PDM. Tocmai Plahotniuc și reprezentanții lui, cei care au adus în PMAN zeci de mii de oameni cu de-a sila și le-au vorbit despre prioritățile partidului pentru următorii patru ani, să ne vorbească despre etică și deontologie, mai bine s-ar odihni în așteptarea pușcăriei,” a menționat vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.
Colegii PPDA din Blocul „ACUM”, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) spun că propunerea PD-lui tinde să compromită o inițiativă bună, care venea de fiecare dată în ajun de alegeri din partea membrilor societății civile.
Igor Grosu, secretarul general PAS
„Cel mai puțin credibil partid, Partidul Democrat vine să compromită o inițiativă tradițională, care venea din partea societății civile. După ce va fi semnat acest Cod de conduită electorală, media-holdingul va porni mașinăria de fake-news-uri și propagandă și atunci cum să lupți cu ele?” s-a întrebat Igor Grosu, secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate,
Reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care, potrivit democraților, s-ar fi abătut și ei de la buchia legii electorale alături de PAS și PPDA, nu au comentat inițiativa anunțată de purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, pentru că n-au reușit să ia cunoștință de această idee a pediștilor.
Bogdan Țîrdea, deputat PSRM
„Trebuie să citesc acest document. Nu pot spune nimic desprea această inițiativă”, a precizat deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea.
Printre încălcările grave ale legislației din partea PSRM, PAS, PPDA, „contabilizate” de PD, se numără încearcarea de a fura startul campaniei electorale, anunțarea unor blocuri electorale inexistente oficial, utilizarea camuflată de către unele partide a surselor financiare venite de peste hotare.
Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM
„PDM vine cu această inițiativă, ulterior partidele politice să semneze acest Cod, dar cel mai important este să-l respecte”, a spus reprezentantul PDM.
Analistul politic, Alexei Tulbure a declarat pentru NordNews că prin introducerea acestui Cod, Partidul Democrat ar încerca să-și spele imaginea în fața partenerilor externi și a cetățenilor din R. Moldova, care nu mai cred în acțiunile lor.
„Aceasta este o încercare jalnică de a drege busuiocul. De a arăta opiniei publice din interiorul țării și dinafară că sunt o forță care ține la respectarea normelor electorale. Este o acțiune janică. Ei ar fi făcut mult mai multe, dacă ar fi respectat legislația. Dacă legea ar fi fost respectată, noi acum de PDM nu am fi auzit ”, a remarcat Alexei Tulbure.
În data de 24 februarie 2019, în Republica Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare . Scrutinul parlamentar din 2019 va fi organizat în baza unui sistem electoral mixt – proporţional (pe liste de partid) şi uninominal (pe circumscripții). Pe listele de partid se aleg 50 de deputați. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.