NordNews
Avem ce spune

Comisia Europeană a virat Moldovei 50 de milioane de euro. Siegfried Mureșan: Banii aceștia sunt foarte utili pentru R. Moldova, dar nu sunt suficienți

Comisia Europeană a virat astăzi Republicii Moldova prima tranșă de 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro. Un anunț în acest sens a fost făcut de eurodeputatul român, Siegfried Mureșan. Potrivit oficialului, faptul că prima tranșă din asistența macrofinanciară a fost deja virată de Comisia Europeană arată că „autoritățile de la Chișinău și-au făcut treaba și că există progrese în aceste domenii”.

35 de milioane de euro sunt împrumuturi în condiții favorabile, iar 15 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile.

Asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro a fost adoptată de Uniunea Europeană pentru a ajuta Republica Moldova să-și acopere o parte din necesarul de finanțare determinat de gestionarea crizei refugiaților, criza energetică, pandemia de COVID-19 și alte consecințe ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina”, a scris pe pagina sa de Facebook, Siegfried Mureșan.

Potrivit europarlamentarului, plățile în cadrul asistenței sunt strict condiționate de buna derulare a programului cu Fondul Monetar Internațional, precum și de progrese în domenii cheie agreate cu Uniunea Europeană, precum lupta anticorupție, statul de drept, buna guvernanță economică sau independența energetică.

R. Moldova este țara europeană care a primit cei mai mulți refugiați din Ucraina, raportat la populație, chiar dacă gestionarea refugiaților a pus și pune o mare presiune pe economia țării. Autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova se confruntă, de la începutul anului, cu trei crize majore: criza generată de pandemia de COVID-19, criza energetică și criza generată de războiul din Ucraina. De aceea, așteptăm din partea Comisiei Europene noi propuneri de sprijinire financiară a Republicii Moldova. Sunt sigur că noi, în Parlamentul European, vom aproba aceste noi propuneri la fel de repede cum am aprobat și asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro”, a conchis Siegfried Mureșan.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"