NordNews
Avem ce spune

Confesiunile maestrului Nicolae Botgros după decesul soţiei sale: „Mă apuc să scriu ceva şi nu mi se dă mâna”

Mereu îl aştepta cu mâncarea caldă pe masă, de fiecare dată îi deschidea uşa şi indiferent unde se afla, îi purta de grijă. Sunt confesiunile maestrului Nicolae Botgros despre soţia sa raposată Lidia Bejenaru, în cadrul emisiunii „La Vatra Jocului”, de la Radio Moldova. 

Cu vocea tremurândă şi cuvinte alese, marele dirijor Nicolae Botgros a povestit despre cei 50 de ani de viaţă pe care i-a trăit împreună cu Lidia Bejenaru. „N-aş vrea să vă aduc în suflet astăzi ceva neplăcut, fiindcă situaţia care s-a creat în viaţa mea este cea mai dureroasă. Este dureros pentru mine, este dureros pentru familia mea, este dureros pentru prietenii noştri, este dureros pentru tot neamul nostru, care a ascultat ani întregi melodiile Lidiei. Eu până în ziua de astăzi nu ştiu în ce lume trăiesc. Din momentul de când Lidia a plecat şi nu mai este lângă noi, lângă sufletul meu, mi s-a rupt totul. Sunt oameni care la fel sunt îndureraţi şi vreau să le spun că sunt lângă sufletul lor.”

Au trăit împreună 50 de ani, dar s-au cunoscut cu 53 de ani în urmă, când învăţau la Şcoala de Iluminare Culturală din Soroca. „Timp de 50 de ani, cât am trăit împreună, ne-am străduit ca familia noastră să fie exemplară. Au fost ani fericiţi. Am copilărit împreună, am împărţit o bucăţică de pâine. Eram primit acasă, aşteptat, îmi deschidea uşa. Dacă o soţie îţi deschide uşa şi ştie cum să o facă, înseamnă că eşti un om primit şi aşteptat acasă. Indiferent de unde veneam, de la o cântare, de la un eveniment, Lidia îmi deschidea uşa. Atunci când soţia îţi deschide uşa trebuie să te simţi fericit. Eu m-am simţit fericit. Nu mai spun de acele bucate pe care le gătea soţia mea. Lidia a fost o gospodină”, îşi aminteşte Nicolae Botgros.

„Lida mereu mă aştepta acasă, avea bucatele necesare pe masă, hainele de schimb, cada plină cu apă şi făcea aceste lucruri cu iubire. Indiferent unde mă duceam, mă suna şi îmi spunea să am grijă de mine şi să mănânc la timp”, a povestit maestrul cu ochii înlăcrimaţi.

„Acum când intru în casă, orice îmi aminteşte de ea, încălţămintea ei, perdele din casă. Dacă deschid balconul o aştept să vină, să intre şi să-i fac o surpriză, dar de data asta surprize nu mai sunt. Recunosc sincer, nu m-am apucat de nimic deocamdată, nu pentru că nu am curaj, dar nu pot, iertaţi-mă. Mă apuc să scriu ceva şi nu mi se dă mâna”, a mai spus maestrul.

Orchestra „Lăutarii” a apărut datorită soţiei dirijorului, Lidia, afirmă Nicolae Botgros.

„Nicolae Sulac, ştiind că ea mă poate influenţa, îi vorbea ei că trebuie să facem o orchestră împreună, că trebuie să mă vadă toată lumea, să ştie că este un talent. Aşa a şi luat naştere celebra orchestră”, a declarat renumitul violonist.

Solista orchestrei „Lăutarii” Lidia Bejenaru-Botgros s-a stins din viaţă în luna iulie curent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata