NordNews
Avem ce spune

Conflictul israeliano-palestinian: Reuniune de urgenţă marţi a miniştrilor de externe din statele UE

Miniştrii afacerilor externe ai Uniunii Europene vor participa marţi la o videoconferință de urgență pe tema escaladării luptelor între Israel şi palestinieni, a anunţat duminică șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, scrie defenseromania.ro

„Având în vederea escaladarea în curs între Israel şi Palestina şi numărul inacceptabil de victime civile, am convocat o videoconferinţă extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din UE marţi”, a scris Josep Borrell pe Twitter.

„Ne vom coordona şi vom discuta despre maniera în care UE poate contribui cel mai bine la încheierea violenţei actuale”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Luptele cele mai intense din 2014 între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, declanşate de tulburări la Ierusalim, s-au soldat cu 174 de morţi în enclava suprapopulată Fâşia Gaza şi cu zece morţi în Israel de luni.

Uniunea Europeană susţine că Josep Borrell a făcut eforturi diplomatice „intense” pentru a încerca să contribuie la diminuarea violenţelor, discutând cu liderii israelian şi palestinian, precum şi cu principalii diplomaţi din ţările vecine.

Prioritatea şi mesajul UE în acest context rămân clare: violenţa trebuie să înceteze acum”, au precizat sâmbătă serviciile diplomaţiei UE într-un comunicat.

Cele 27 de state UE întâmpină adesea dificultăţi în găsirea unei poziţii comune asupra conflictului israeliano-palestinian, unele ţări membre precum Germania, Austria şi Slovenia susţinând cu fermitate dreptul Israelului de a se apăra, în timp ce altele îndeamnă statul evreu să dea dovadă de mai multă reţinere, notează AFP.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata