NordNews
Avem ce spune

Conflict de interese în 3 primării din raioanele Sângerei, Ialoveni și Florești

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că Inspectoratul de Integritate a emis acte de constatare în cazul a trei primari din raioanele Sângerei, Ialoveni și Florești. Conform actelor de constatare, doi aleși locali s-au aflat în conflict de interese cu soțiile lor, iar ultimul a admis stare de incompatibilitate prin deținerea a două funcții, scrie anticorupție.md. 

Primarul comunei Prepelița, raionul Sângerei, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin angajarea soției sale la primărie în funcția de specialist în evidență militară. Contrar legislașie, acesta a semnat zece acte administrative și juridice în privința soției.

Inspectorul de integritate consideră că primarul nu a luat măsurile necesare pentru a proteja corectitudinea de luare a deciziilor, nu a declarat în scris și nu a soluționat prin abținere conflictul de interese real în care s-a aflat și a admis consumarea acestuia. Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza organul competent pentru demararea procedurii de ridicare a mandatului de primar.

Primarul comunei Iliciovca, raionul Florești, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând două dispoziții în cazul soției, aceasta fiind angajată în calitate de directoare a grădiniței din localitate. Abia după ce a semnat aceste documente, alesul local a notificat conflictul de interese. Totuși, prin semnarea acestor acte, fără să aștepte o soluție a conflictului de interese în care s-a aflat, inspectorul de integritate a stabilit încălcarea prevederilor legale.

Alesul local nu a declarat situația de concflict în termenul legal, nu a soluționat conflictul de interese și a emis acte în privința persoanei apropiate. Conform legii, primarul riscă să fie revocat din funcția sa dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv.

Primarul satului Bardar, raionul Ialoveni, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, deoarece a deținut concomitent cu mandatul de primar și funcția de administrator a unei firme deși legislația din domeniul administrației publice locale stipulează clar – primarii și viceprimarii nu au dreptul pe parcursul mandatului să dețină o altă funcție în intreprinderi cu orice formă de organizare juridică.

Pentru că primarul nu a soluționat starea sa de incompatibilitate, în termenul de 30 de zile de la apariția acesteia, riscă să îi fie încetat mandatul după rămânerea definitivă al actului de constatare emis de ANI.

Cei trei primari nu vor mai avea dreptul timp de trei ani să exercite o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective și, respectiv, vor fi înscriși în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Trebuie menționat că toți cei trei primari au contestat actele de constatare în instanța de contencios administrativ astfel că subiecții se prezumă a fi nevinovați până la stabilirea vinovăției printr-o decizie judecătorească definitivă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"