NordNews
Avem ce spune

Consiliul de Presă, după ce Dodon a oferit daruri presei: Acceptarea de către jurnaliști a cadourilor afectează credibilitatea mass-media

Consiliul de Presă din Republica Moldova a venit cu o reacție, după ce la conferința de presă organizată de președintele Republicii Moldova Igor Dodon, jurnaliștilor le-au fost propuse cadouri, scrie tv8.md

Jurnaliștilor le-au fost propuse, la final, cadouri constând din sticle de vin, miere și alte produse. Unii reprezentanți ai presei au refuzat să ia darul de la președinte. Consiliul de Presă din Republica Moldova își manifestă îngrijorarea în legătură cu astfel de acțiuni, considerând că, în esență, acestea sunt similare acțiunilor de corupere a alegătorilor în campaniile electorale.

Bunele practici jurnalistice și cele din domeniul comunicării exclud oferirea de cadouri jurnaliștilor, acestea fiind calificate ca o încercare de loializare a presei. Oferirea și acceptarea cadourilor afectează independența și credibilitatea jurnaliștilor în fața publicului, iar încrederea societății față de jurnaliști este o valoare supremă a profesiei noastre. Codul Deontologic al jurnaliștilor din Republica Moldova prevede (articolul 4.1) că ”jurnalistul nu acceptă bani, cadouri, călătorii plătite, sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influențarea actului jurnalistic și a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști, în general”, se spune în comunicatul instituției.

Consiliul de Presă salută gestul jurnaliștilor care au refuzat cadourile președintelui Dodon și amintește tuturor profesioniștilor mass-media din Republica Moldova că acceptarea unor astfel de “atenții”, indiferent de cine le oferă, aduce prejudicii iremediabile credibilității profesiei de jurnalist.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"