NordNews
Avem ce spune

Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE va decide astăzi în privința aderării României la Schengen

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE urmează să decidă astăzi în privința aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen, subiect care a provocat dezbateri în ultimele zile în interiorul comunității europene, informează radiomoldova.md.

Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a declarat în această dimineață, înaintea participării la Consiliul JAI, că mandatul său este să solicite dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen, iar orice compromis în interesul țării sale va fi acceptat.

Lucian Bode a mai spus că se arată încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România și ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023.

Dacă pentru Croația nu sunt obiecții în privința aderării la Schengen, Austria se opune în continuare în privința României și Bulgariei. Cancelarul Karl Nehammer a declarat ieri într-o conferință de presă că Austria se pronunță pentru amânarea unei decizii în privința aderării României și Bulgariei până în martie anul viitor. Potrivit lui, aderarea celor două state la Spațiul Schengen nu este una politică, ci o chestiune de securitate, din cauza imigranților.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat în cadrul unui interviu pentru TVR că România a fost deschisă și a lucrat strâns cu instituțiile europene pentru a obține votul privind aderarea țării la Schengen, și continuă să convingă partenerii de la Viena să nu se opună acestei decizii importante și pentru Uniunea Europeană.

„Folosim toate canalele de comunicare pentru a convinge partenerii din Austria că România îndeplinește toate condițiile, lucru confirmat în repetate rânduri de Comisia Europeană și pentru a discuta despre probleme specifice al Austriei, pentru că și Austria are rețineri care nu are nimic a face cu România. Ei au criza migraționistă, au număr mare de refugiați, dar care nu sunt veniți din România, nu sunt veniți prin România și ar fi corect ca aderarea noastră la Schenghen să sufere de urma situațiilor interne”.

Și premierul României, Nicolae Ciucă a avut aseară o convorbire telefonică cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, prin care l-a informat despre menținerea poziției României de a cere un vot în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE pentru aderarea țării la Schengen, în pofida opoziției Austriei.

O decizie privind extinderea spațiului Schengen poate fi luată cu unanimitatea statelor membre care fac parte din zona de liberă circulație.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"