NordNews
Avem ce spune

Consiliul UE cere statelor membre să testeze și carantineze toate persoanele care vin din sudul Africii

Mecanismul Consiliului UE pentru răspuns la crize a căzut de acord ca zborurile spre țările sud-africane afectate de focarul cu noua mutație a coronavirusului care provoacă îngrijorări, B.1.1.529, să fie suspendate. De asemenea, președinția slovenă a Consiliului cere să fie aplicate restricții temporare asupra celor care vin din aceste state, inclusiv testarea și carantinarea tuturor pasagerilor, scrie digi24.ro.

„Mecanismul integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR) s-a întâlnit și a căzut de acord asupra nevoii de a activa frâna de urgență și impunerea restricțiilor temporare asupra tuturor călătoriilor înspre UE din sudul Africii”, arată un mesaj transmis pe Twitter de președinția slovenă a Consiliului UE.

Aceasta cere statelor membre să testeze și să carantineze toți pasagerii care vin din acele zone.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, vineri, că noua super-mutație a coronavirusului, B.1.1.529, provenită din sudul Africii, poate duce la forme și mai îngrijorătoare ale virusului, care s-ar putea răspândi la nivel global în câteva luni. Aceasta încurajează cetățenii europeni să se vaccineze și să respecte măsurile sanitare pentru a încetini răspândirea. Totodată, șefa executivului european a declarat că în contractul UE cu producătorii de vaccinuri este o prevedere ca aceștia să adapteze serurile la noile variante.

Președinta CE spune că executivul european a propus astăzi statelor membre să activeze «frâna de urgență» asupra călătoriilor din țările sud-africane și altor state afectate, pentru a limita răspândirea noii variante. „Toate zborurile către aceste țări ar trebui suspendate până când avem o înțelegere clară despre pericolul reprezentat de această nouă variantă”.

„Persoanele ce se întorc din aceste regiuni ar trebui să respecte reguli stricte de carantinare. Am discutat despre această situație astăzi cu oameni de știință și producătorii de vaccinuri. Și ei sprijină astfel de măsuri precaute pentru a evita răspândirea internațională a variantei ce aduce îngrijorări”, a mai spus Von der Leyen.

România va introduce pe lista roșie statele vizate de noua tulpină COVID, din sudul Africii, dacă OMS va recomanda acest lucru, a anunțat vineri, după ședința de Guvern, ministrul de Interne, Lucian Bode. Asta presupune carantină obligatorie, indiferent dacă persoanele care vin din aceste țări sunt vaccinate sau nu, a explicat Bode.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"