Conţinutul de nitraţi poate fi determinat doar de laboratoare acreditate, susţine ANSA

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a luat act de informaţiile, apărute recent în presă,  referitor la conţinutul de nitraţi în produsele vegetale. Astfel, instituţia a emis marţi, 3 septembrie, un comunicat în care informează consumatorii că limitele maxime admisibile pentru conținutul de nitrați în produse vegetale sunt stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 115 din 2013 şi pot fi determinate doar în laboratoare acreditate, transmite MOLDPRES.

“Investigațiile pentru determinarea conținutului de nitrați se efectuează doar în laboratoare acreditate, iar dispozitivele digitale din comerț (nitratoteste) nu pot fi verificate metrologic, or, rezultatele obținute cu acestea privind conținutul de nitrați nu sunt considerate veridice. Totodată, limitele maxime folosite de aceste dispozitive nu coincid cu legislația națională. Prelevările de probe se efectuează de persoane instruite și conform metodologiei aprobate”, au declarat surse de la ANSA.

În acelaşi timp, Agenția recomandă procurarea produselor vegetale doar din locuri autorizate/înregistrate, iar, în cazul în care au dubii cu privire la calitatea produselor, consumatorii pot solicita prezentarea de către comerciant a certificatului de inofensivitate sau a buletinului de încercări eliberat de către un laborator acreditat.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor monitorizează  sistematic conținutul reziduurilor de pesticide și nitrați în produse alimentare de origine vegetală. În cadrul Programului de monitorizare pentru anul 2019 urmează să fie prelevate 400  de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați. Până în prezent au fost prelevate o sută de probe pentru determinarea conținutului de nitrați și 150 probe pentru determinarea conținutului de reziduuri de pesticide.

Săptămâna trecută, mai multe medii de informare au scris că “dovleceii, varza nouă, cartofii și ceapa din magazinele din Chișinău sunt produsele cu cel mai mare nivel de nitrați expuse pe tejghea și prezintă un pericol pentru sănătate”. Acest lucru a fost scos în evidență de o expertiză de laborator efectuată recent de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în cadrul inițiativei „Alege sănătos”.

leave a reply