NordNews
Avem ce spune

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar fi pus în aplicare o nouă schemă frauduloasă

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar fi pus în aplicare o nouă schemă frauduloasă prin care acaparează bunuri care nu îi aparțin. Despre aceasta a vorbit fondatorul holdingului Accent Group, Vladimir Russu, într-o conferință de presă, menționând că ar fi fost ajutat de judecători și procurori și a preluat, prin atac raider, două imobile de la SRL „SCM Development Mol”, firma care-i aparține, scrie agora.md

Este vorba despre „Casa Modei” de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 182 și fosta clădire ASITO de pe bd. Mitropolit Bănulescu Bodoni, 57/1.

„La 23.03.2021, dimineața, la oficiul din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 182 , mun.Chișinău (Casa Modei), care aparține cu drept de proprietate companiei „SCM Development Mol” s-a prezentat un grup de persoane mascate de la agenția privată de pază „Bercut” cu solicitarea de a elibera clădirea și a le transmite cheile”, susține Russu.

Potrivit lui, reprezentanții „SCM Development Mol”, au aflat că asupra clădirii ce le aparține, a fost aplicat sechestru încă în luna decembrie 2020, cu dispunerea transmiterii bunurilor spre păstrare și folosință către  SRL „Interprimcolect” și „Pavrapid”– companii  identificate ca parte a grupului Șor (conform RAPORTULUI KROLL 2), sau către persoana fizică Veaceslav Platon.

Actele judecătorești relevă faptul că sechestrele și trecerea în folosință au fost aplicate la solicitarea lui Platon în cadrul cauzei penale, care se află în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Între timp, SRL „Interprimcolect” și SRL „Pavrapid” care aparțin lui Veaceslav Platon, au expediat somații către toate companiile care închiriază oficii în Casa Modei, prin care le obligă să achite taxele pentru chirie în beneficiul său, susține Vladimir Russu.

„Încheierea judecătorească a fost pronunțată de judecătorul din Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana – Maria Tertea, reținută acum trei zile în flagrant pentru alte acte de corupție, iar ordonanța este semnată de procurorul delegat în Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale, Mihai Nicolai.  Vom preciza că instanța menționată supra refuza să ne ofere acces la materialele cauzei penale, deși era obligată să facă acest lucru imediat și necondiționat. Un alt detaliu condamnabil este faptul că pe 23 martie, reprezentanții „SCM Development Mol” au sunat la 112, însă nimeni de la poliție nu s-a prezentat la fața locului”, a mai adăugat acesta.

Russu subliniază că aceste acțiuni de transmitere spre folosință a unui imobil – clădire de oficii altor persoane decât proprietarul sunt ilegale și contravin prevederilor din Codul de procedură penală, iar lipsa unor acțiuni concrete din parte organelor abilitate va duce, indiscutabil, la o nouă condamnare a statului Republica Moldova la CEDO.

„Acțiunea, în fapt, nu este nimic altceva decât un atac raider prin care compania „SCM Development Mol”, este expropriată de două imobile prin acțiunile ilegale ale procurorilor și ale judecătorilor la indicația lui Veaceslav Platon”, afirmă fondatorul holdingului Accent Group. Astfel, Vladimir Russu solicită organelor superioare – Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne și Consiliul Superior al Magistraturii să facă uz de pârghiile legale pentru a stopa aceasta infracțiune gravă. De asemenea, acesta roaga instituțiile de conducere ale statului Republica Moldova: Președinția, Parlamentul, Guvernul, precum și Misiunile Diplomatice și organizațiile internaționale acreditate la Chișinău, să ia atitudine față de acest act de injustiție și să condamne acest „furt în amiaza mare”.

Jurnaliștii de la agora.md au încercat să obțină un comentariu, însă avocatul lui Veaceslav Platon nu le-a răspuns la apeluri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata