NordNews
Avem ce spune

Copiii din familiile defavorizate din Bălți se vor bucura la întâi septembrie de ajutoare financiare

Copiii din familiile defavorizate din Bălți, care urmează să meargă anul acesta în clasa întâi, vor primi ajutoare financiare unice atât din partea guvernului, cât și din parte primăriei. Valoarea alocațiilor variază între trei și patru mii de lei. 
 
Potrivit reprezentanților Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei (DASPF) din cadrul primăriei Bălți , părinții celor 138 de micuți vor putea să le procure astfel viitorilor elevi strictul necesar pentru școală.
 
Acest ajutor social va fi cheltuit în strictă necesitate cu nevoile  copilului. Deci, vor fi procurate rechizite școlare, cărți, vestimentație. Acest pachet de ajutor include și serviciul de asistență personală pentru mămicile care au grijă de copiii cu dizabilități. Părinții vor fi însoțiți de un asistent social pentru a procura lucrurile necesare, prezentând ulterior cecurile în conformitate cu legea. Copiii vor primi acest ajutor la finele lunii septembrie, spune Crezantema Caraiman, specialist principal la DASPF, Bălți.
 
Pe lângă copiii care vor merge în clasa întâi, de ajutor social similar vor beneficia și alți minori din familii social-vulnerabile.  Guvernul a alocat pentru cei 1170 de copii din Bălți suma de 1,5 milioane de lei, iar primăria – 90 de mii de lei.
 
În actul de susținere materială a familiilor defavorizate, în care cresc minori cu vârsta școlară, s-au implicat și alte instituții și organizații din oraș. Bunăoară, angajații Inspectoratului de Poliție Bălți au dăruit în cadrul campaniei  „Copil școlarizat – copil protejat” ghiozdane, rechizite școlare și alte bunuri pentru 30 de copii din 17 familii.
 Scopul acestei campanii este de a minimaliza riscul de abandon școlar și de a eradica penalitatea juvenilă. În municipiul Bălți, au beneficiat de colete din partea Inspectoratului de Poliție Bălți  30 de copii din 17 familii defavorizate, afirmă Dumitru Cibotari, șeful interimar al IP Bălți.

foto credit: Vadim Beltsy

La începutul lunii august a demarat și Campania „Bucuria din Ghiozdan” lansată de un grup de activiști civici. Scopul acesteia este să adune cât mai multe genți școlare pline cu rechizite, pentru copiii din familiile monoparentale, care, potrivit lor, au fost ignorate de autorități  în acest an.
 Am decis să lansăm această campanie pentru a-i ajuta pe copiii din familiile monoparentale, care nu primesc în acest an ajutor  din partea statului. Anul trecut, o familie primea cel puțin 500 de lei. Noi am reușit să adunăm împreună cu un grup de voluntari, dar și oameni de bună credință, 20 de ghiozdane pline cu rechizite  școlare.  Unele din ele nu sunt noi, sunt la mâna a doua, dar în stare bună.  La fel,  ne-au ajutat și unii agenți economici, care nu sunt indiferenți de viitorul acestor copii,  spune activista Arina Spătaru.

 

Pentru a-i pregăti pe copii de noul an școlar,  părinții sunt nevoiți să scoată din buzunar  până la 4 mii de lei.

 
În acest an, 1441 de copii din Bălți urmează să meargă în clasa întâi.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"