NordNews
Avem ce spune

Copiii din Recea, Rîșcani păstrează obiceiurile strămoșești

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc în această seară, 13 ianuarie, ajunul Sfântului Vasile, una dintre cele mai mairi sărbători creștine. Echipa NorNews a decis să meargă în satul Recea, raionul Rîșcani, unde copiii au pornit, după vechiul și frumosul obicei moldovenesc, cu uratul și căluțul pe la casele gospodarilor.
Acești copii sunt îndrumați de Părintele Constantin, Parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din sat, care, potrivin localnicilor, se străduie ca, necătând la vremurile potrivnice pe care le trăim,  tradițiile Sărbătorilor de Iarnă: Crăciunul și Anul Nou, să  nu fie uitate.

Se luptă ca tradiția să fie peste tot totuna. Merg cu uratul și cu colinda într-o parte de sat, pe urmă, în altă parte de sat. Părintele se luptă ca să fie bine, unanim.

Colindătorii, mai mult uratorii. Copiii vin cu semănatul, cu steaua. Și toate tradițiile acestea se păstrează, din an în an.

Băieții fac calul, vin cu hăitul, cu semănatul, cu de toate vin. Noi, pe nou nu facem, ne pregătim pe vechi.

În popor se spune că oamenii, care primesc urătorii de Sfântul Vasile, vor fi binecuvântaţi  şi feriţi de rele tot anul. Tot astăzi, în ajunul de Sfântul Vasile, tinerii deghizați, conform rolurilor din spectacolul popular, s-au pornit prin sat cu căluțul.
Copiii din satul Recea consideră că astfel de tradiții trebuie să fie păstrate neapărat, fiindcă anume ele fac parte din tezaurul spiritual al moldovenilor.

Am luat material, care și de unde a putut. Lemne și altele. Cât și cine a putut, atât a ajutat. Vrem să mai facem un cal. Altul, mai frumos, mai voios și să fie harmasar, nu iapă. Da, noi în fiecare an vom umbla cu calul, fiindcă asta aduce în casele oamenilor sănătate și bucurii. Poate alți copii vor vedea cum noi am fost, și la anul poate și ei o să meargă.

Obiceiul căluțului, ca și cel al ursului, căpriței, haiducilor etrc., este întâlnit în majoritatea satelor din nordul țării.
Se consideră că în ziua de Sfântul Vasile este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"