NordNews
Avem ce spune

Copiii nevaccinați nu vor fi primiți în școli și grădinițe

Copiii nevaccinați nu vor fi primiți în școli și grădinițe, cu excepția celor care au anumite contradicții medicale. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, în contextul reluării activității instituțiilor de educație preșcolară și învățământ general, ținând cont de situația epidemiologică și necesitatea protejării sănătății copiilor, scrie diez.md

Precizăm că, copiii ai căror părinți/reprezentanți legali refuză neargumentat vaccinarea, nu vor fi admiși în colectivitățile de copii și vor avea acces la procesul educațional în regim online, iar în cazul în care realizează vaccinarea conform calendarului individual de imunizări, vor prezenta educatorului/dirigintelui, certificat de la medicul de familie. Copiii care au contraindicații medicale temporare sau permanente la vaccinare, vor fi admiși în instituția educațională, în baza deciziei luate după evaluarea riscurilor infecțioase de către medicul de familie”, se arată într-un comunicat emis de minister.

Reamintim că, în baza ultimelor decizii luate minister, nu se va solicita eliberarea certificatului de contact de către medicul de familie pentru admiterea în instituția de învățământ, în cazul absentării copilului din colectivitatea preșcolară sau școlară mai mult de 3 zile din motive nelegate de boală. În astfel de cazuri, se recomandă prezentarea la educator/diriginte, de către părinte/reprezentant legal, a unui declarații pe propria răspundere despre faptul că, copilul nu a fost bolnav și nu a avut contact cu persoane confirmate cu infecția COVID-19.

Totodată, este obligatorie consultația medicului de familie și eliberarea certificatului privind însănătoșirea și permisiunea frecventării colectivității de copii, în cazul suportării de către copil în perioada absentării a unei infecții respiratorii, inclusiv a infecției COVID-19, sau apariția altor semne de boală.

La fel, în cazul plasării copiilor în carantină pentru 14 zile pe motivul contactului cu un caz confirmat COVID-19 în instituția de învățământ, certificatul de contact pentru admiterea repetată în instituția educațională nu se va solicita, cu excepția cazurilor în care pe perioada carantinei la copil apar semne de infecție, fiind necesară prezentarea la medicul de familie și eliberarea ulterioară a certificatului medical.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata