NordNews
Avem ce spune

Copiii rămași singuri după cutremurul din Haiti, vânați de bandele de infractori. Drama unei noi generații de orfani

Criza din Haiti, generată de o serie de dezastre naturale care au lovit cu brutalitate țara din Caraibe, se adâncește în ultima perioadă. Copiii rămași orfani după aceste tragedii sunt expuși bandelor de infractori aflate mereu în căutare de tineri vulnerabili, dar și agresiunilor fizice, scrie digi24.ro.

Nu se știe încă numărul exact al copiilor care au rămas singuri și fără apărare. Unul dintre ei este o fetiță de șase ani, numită Lilian într-un reportaj The Guardian în care numele ei real nu este divulgat. După o lună de zile, ea încă întreabă unde îi este mama.

În ziua în care a avut loc cutremurul care a dus la moartea a peste 2.200 de oameni, Lilian era acasă, supravegheată de vecini, în timp ce mama ei, Genieve, vindea fructe într-o piață la câteva străzi distanță. În timpul seismului, piața s-a prăbușit parțial, iar Genieve a fost lovită de bucăți de beton și îngropată sub dărâmături. Moartea ei a lăsat-o pe Lilian singură și fără îngrijire.

„Nu-mi văd mama”, repeta Lilian, a povestit Ketia Loraus, o asistentă socială care s-a ocupat de cazul fetiței. „A fost sfâșietor să o aud spunând asta.”, a afirmat femeia.

Tragedia umană a cutremurului cu magnitudinea 7,2 nu are încă un bilanț clar. Peste 2.200 de oameni au murit și 30.000 de case au fost distruse în orașe și sate, rămase încă fără ajutor. Sute de oameni sunt încă dispăruți și s-ar putea să nu mai fie găsiți niciodată. Furtuna tropicală Grace, care a măturat Haiti două zile mai târziu, a adâncit drama unei țări în care copii precum Lilian au rămas fără părinți sau fără cei care îi îngrijeau.

Majoritatea stau la vecini sau în adăposturi improvizate, așa cum este o școală de la periferia unui port afectat de cutremur.

Cel puțin 15 copii primesc ajutor psihologic zilnic din partea unei organizații de caritate din Italia, spune Loraus, care lucrează acolo.

Lilian a fost luată la început de un vecin, a cărui fiică mai mică a fost în spital după ce a fost rănită în timpul cutremurului, dar apoi a fost trimisă la un unchi.

Asistenții sociali spun că este puțin probabil ca autoritățile să poată găsi soluții pentru acești copii, care ajung să se descurce pe cont propriu.

„Aceste cazuri sunt practic normale acum, le întâlnim mereu. În spitale sunt copii tratați fără să știe unde sunt părinții lor. Când mergem la adăposturi, vedem copii care caută alimente, separați de familiile lor”, spune Loraus.

Riscurile pentru copiii singuri din Haiti sunt numeroase. Bandele de infractori sunt mereu în căutarea de copii aflați în situații vulnerabile, în timp ce rudele îndepărtate care ajung să îi îngrijească îi pot trimite la muncă, să cerșească sau să fure. Fetele ajung să fie expuse violențelor sexuale.

Tragediile din anii anteriori din Haiti au dus la un așa zis val migrator al copiilor. S-a constatat asta în 2016, după ce uraganul Matthew a devastat sudul țării, provocând daune de 2,8 miliarde de dolari, dar și după cutremurul din 2010, care a ucis 220.000 de oameni.

O soluție pentru acești copii ar fi școli precum este cea din Camp-Perrin, fondată în 1945 și condusă de misionari. În momentul cutremurului clădirea a fost însă complet distrusă. Se lucrează intens la reconstrucția ei, dar clădirea trebuie ridicată de la zero și nu se știe când va putea fi deschisă.

Peste 300 de școli din cele trei provincii lovite de cutremur din sudul țării au fost distruse sau parțial avariate, afectând 100.000 de elevi și profesori, potrivit ONU.

Pe de altă parte, un alt pericol care îi afectează pe copii este foametea, 1,9 milioane fiind în pericol să nu aibă nimic de mâncare.

„Oamenii nu vor avea unde să meargă, copiii vor căuta ajutor la organizații de caritate. De fiecare dată când există un dezastru natural în Haiti – și sunt multe – întotdeauna copiii suferă cel mai mult”, a spus Loraus, în timp ce un camion cu ajutoare trece pe drumul din afara școlii fără să se oprească.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"