NordNews
Avem ce spune

Coridorul Feroviar Nord-Sud al R.Moldova, de circa 400 km, va fi reabilitat până la sfârșitul anului. Un Memorandum a fost semnat la Vinnița

Ucraina va putea exporta mărfuri prin R.Moldova, având acces la porturile din România. Coridorul Feroviar Nord- Sud al Moldovei: Vălcineț- Ocnița- Bălți- Ungheni- Călărași- Căinari va fi reabilitat până la sfârșitul anului în curs. Un memorandum de reconstrucție a 400 km de cale ferată a fost semnat la Vinnița (Ucraina) de către reprezentanții „Ukrzaliznytsia” și Î.S „Calea ferată a Moldovei”. Proiectul va fi implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), scrie deschide.md

Realizarea acestui proiect reprezintă un pas important în fortificarea cooperării comerciale și economice dintre R.Moldova și Ucraina, se arată în comunicatul Întreprinderii de Stat „Căile Ferate ale Moldovei” . Viteza și capacitatea trenurilor va fi sporită.

Proiectul va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port operabil din Marea Neagră, Constanța, precum și la porturile din România, Moldova și Ucraina, la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești. Acestea au o capacitate de operare cumulativă care poate absorbi o parte semnificativă a nevoilor de export ale Ucrainei”, menționează „Căile Ferate ale Moldovei”.

Lucrările de reconstrucție a tronsonului cu o lungime de 400 km vor fi finanțate cu ajutorul partenerilor externi. BERD și Comisia Europeană au aprobat deja un pachet financiar prin care UE va acorda un grant de investiții de 20 de milioane de euro, iar BERD va oferi guvernului R.Moldova 23 de milioane de euro.

În total, pachetul de finanțare constituie 71 de milioane de euro (28 de milioane de euro vor fi investite din alte surse).

Proiectul de reabilitare a tronsonului de cale ferată a fost elaborat de feroviarii moldoveni în cadrul inițiativei „Solidarity Lanes” care este susținut de Comisia Europeană și prevede dezvoltarea rutelor logistice alternative, precum și stimularea dezvoltării economice a R.Moldova, facilitarea transportului de mărfuri din Ucraina către Uniunea Europeană.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"