NordNews
Avem ce spune

Coronavirus // La aproape un milion de cetățeni din nordul Moldovei stau la dispoziție doar 26 de aparate de respirație artificială

În plină criză de COVID-19, unele spitale raionale din nordul Republicii Moldova dispun doar de un aparat de respirație artificială, iar numărul total de paturi în ele este de peste o sută. Asta în timp ce autoritățile centrale declară că pandemia este sub control, iar spitalele sunt dotate cu toate cele necesare pentru a face față bolii. Astfel, cele 10 instituții medicale care stau la dispoziția a aproape un milion de cetățeni sunt dotate cu 31 de aparate de ventilare a plâmânilor, dintre care 26 sunt funcționale.

De exemplu, Spitalul Raional Ocnița are în dotare un singur aparat de respirație artificilă, care ar putea fi folosit la tratarea pacienților infectacați  cu COVID-19. Informația a fost confirmată de șeful instituției curative, Damian Guțu. Spitalul din Ocnița dispune de 140 de paturi și deservește o populație de aproape 47 de mii de oameni.

Nici la Soroca lucrurile nu stau mai bine. Spitalul Raional are în dotare 3 aparate, însă doar unul este funcțional. Informația a fost confirmată de Valeriu Bordian, vice-directorul spitalului. Potrivit administrației, celelalte două aparate sunt în proces de reparație. Menționăm că, raionul Soroca numără aproape 80 de mii de locuitori.

La Dondușeni, spitalul are 2 aparate de respirație artificială și doar 117 paturi. Asta în timp ce raionul numără 41 de mii de locuitori.

Și Spitalul Raional Florești dispune doar de două aparate de repsirație artificială. Ambele sunt funcționale, susține șeful instituției medicale, Valeriu Nichiforciuc. Spitalul numără 286 de paturi și stă la dispoziția a 80 de mii de locuitori.

În raionul Briceni, cu o populație de 70 de mii de locuitori, spitalul are în dotare doar de 3 aparate de respirație artificială. Potrivit șefei instituției curative, Claudia Veltman, spitalul dispune de 170 de paturi.
Spitalul Raional Drochia are trei aparate de respirație artificială. Instituția medicală dispune de peste 200 de paturi la aproape 90 de mii de locuitori. 

Situația este alta la Spitalul Raional Fălești. Potrivit directorului Iurie Osoianu, instituția curativă dispune de cinci aparate de respirație artificială pentru maturi și doar unul pentru copii. La o populație de aproape 90 de mii de oameni, spitalul dispune de doar 215 de paturi.

Tot cinci aparate are în dotare și Spitalul Raional Sîngerei. Cu 170 paturi disponibile, instituția medicală deservește peste 80 de mii de oameni.

Cele mai multe aparate de respirație artificială sunt în dotarea Spitalului Raional Edineț. Instituția dispune de șase aparate, 200 de paturi, la aproape 80 de mii de locuitori.

Iar Spitalul Clinic Bălți, care deservește cei peste o sută de mii de locuitori din municipiu, dar și alte zeci de mii de oameni din raioanele vecine, are în dotare patru aparate de respirație artificială. Doar trei din ele sunt însă funcționale. Instituția medicală are cel mai mare număr de paturi în nordu țării – 750.

 

Unii șefi de spitale din nordul Republicii Moldova, refuză să vorbească jurnaliștilor despre cât de bine sunt dotate instituțiile curative în lupta cu COVID-19. Administrația Spitalului Raional Glodeni, dar șa a celui din Rîșcani, au refuzat să ofere informații la acest subiect.
 
 

10 Comentarii
 1. Vica Poiata spune

  Stimati cetateni, pentru ca lumea e grea de cap, nu inseamna ca guvernarea care nu ar fi ea la moment trebuie sa cumpere aparate pentru ventilare pulmonara! Stati acasa! Nu poate un sistem intreg sa fie dotat ca o sectie de reanimare. Nu uitati sa fiti responsabili! Mai sunt si alte maladii care necesita aceste aparate, sunt alte stari de urgenta! Dar voi aveti mincarimi si o cautati cu luminarea! Stati acasa ca sa nu aveti nevoie de asa aparataj!!!

 2. Lilian Anisim spune

  Voi aveți ideie cît e un milion de oameni handicapaților ce publicați astfel de postări,voi sunteți mai proști decit tot milionul de moldoveni la un loc,măcar nu faceți țara de rîs,mincavar virusul pe voi

 3. Lilian Anisim spune

  Da lumea trebuie sa înțeleagă sa stea acasă dar aceasta lege sa o respecte toți cetățenii Republicii Moldova,dar de unde că Sint și din cei virusați ce umblă cu reportajele …rușine să vă fie,in spatele acestei panicații se ascunde altceva.
  Panica asta se face doar că sa distragă atenția cetățenilor de la un subiect mult mai serios,de care le este frica sa nu iasă la iveală

 4. Valentin spune

  „Coronavirus // La aproape un milion de cetățeni… ”
  Ce dragu ridicati panica cu asa descriere de ca*** care din start face sa intelegi gresit….
  Nordnews vrei un like un share nu mai cerși cu asa tâmpenii.

 5. Adi spune

  Cum sa stai acasa, atunci cind esti functionar public, iar conducerea iti spune ca desi este declarata stare de urgenta noi trebuie sa venim la serviciu, deoarece nu exista un cadru legal care ar stipula munca prestata de la distanta…?

 6. Nnnnn nik spune

  Stați oameni buni acasa și respectați… nu se mai scapă degrabă de tot Valu asta de virus.. fiitiva mila și din cei din jurul vostru.. mame tati surori frați nepoți
  Nu fiți nesimțiți !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"