NordNews
Avem ce spune

Corupția și sărăcia din R. Moldova ne alungă medicii. Ana Guțu: „Circa 700 de dosare ale medicilor din Republica Moldova stau acum pe masa Ministerului Sănătății din România”

„În România este o mare piață economică cu enorme posibilități și oportunitățile pe care le oferă România sunt un colac de salvare pentru cetățenii Republicii Moldova, care suferă din cauza șomajului și din cauza faptului că economia reală de la noi, de aici, din Republica Moldova are probleme în a se dezvolta, investițiile întârzie să vină din cauza carențelor din sistemul judiciar, nu există o foarte mare securitate a investitorului atunci când vine și investește bani”, a declarat Ana Guțu, șefa Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului de la București, scrie ziarulnațional.md.

Într-un interviu acordat pentru „Europa Liberă”, Ana Guțu a oferit mai multe exemple, inclusiv pe cel al medicilor din stânga Prutului.

„Circa 700 de dosare ale medicilor din Republica Moldova stau acum pe masa Ministerului Sănătății din România. Există anumite probleme, întrucât hotărârea de guvern din 2017, prin care se stipula recunoașterea automată a diplomelor de medic specialist din Republica Moldova se cramponează astăzi de legislația românească, fiindcă durata rezidențiatului în România este mai mare – cinci ani –, în Republica Moldova ea este mai mică și diplomele de medici specialiști eliberate mai înainte, durata studiilor era și mai mică. Aici sunt anumite probleme, pentru că solicitanții trebuie să susțină două examene: unul în fața comisiei mixte din cadrul Ministerului Sănătății din România și unul în fața colegilor, medicilor din România. Și sunt anumite probleme, dar știu că mulți tineri au ales să-și urmeze rezidențiatul în România și atunci nu e o problemă. Iar pentru celelalte domenii profesionale desigur că nu există restricții și România ar primi pe oricine – și constructori, și tot ce ține de mentenanță”, a afirmat secretarul de stat.

Un alt exemplu oferit de Ana Guțu este cazul „Dedeman” care a eșuat în R. Moldova.

„Să luăm cazul Dedeman, care a eșuat aici, în Republica Moldova. A fost posibilitatea unei mari investiții românești în Republica Moldova, dar a eșuat acest caz. Și dacă un mastodont precum este Dedeman a eșuat în a veni aici din cauza corupției, din cauza opreliștilor și impedimentelor birocratice pe care le-a avut, cum să-și asume curajul un alt investitor, nu neapărat din România, dar și din alte țări ale Uniunii Europene? Deci, există probleme care trebuie soluționate”, a explicat Ana Guțu.

Oficialul a adăugat că cetățenii moldoveni care s-ar angaja legal în România ar avea salarii mai mari, pachet social, asigurare medicală: „Am discutat cu foarte multe persoane, inclusiv din domeniul businessului din România care sunt mulțumiți de prestația cetățenilor Republicii Moldova care au mers acolo. O bună parte din ei și-au luat și familiile și deja s-au stabilit în România”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata