NordNews
Avem ce spune

Costul autorizațiilor de transport va scădea cu 30%. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern

Prețul la actele permisive, eliberate operatorilor de transport rutier, vor fi reduse, iar lista categoriilor de vehicule scutite de plata taxelor vamale va fi extinsă. O decizie în acest sens a fost aprobată, ieri, de Guvern.

Proiectul prevede reducerea cu cel puțin 30 la sută a prețului la autorizațiile de transport, precum și facilitarea importului de vehicule pentru transportul de mărfuri și persoane. Totodată, în lista unităților pentru care nu se percep taxe vamale vor fi introduse camioanele care pot tracta o semiremorcă, cu vârsta până la 7 ani, iar în cazul autocarelor – aceste facilități vor fi aplicate pentru unitățile până la 10 ani.
De menționat că peste 50% din parcul de autocare existent are un termen de exploatare de peste 20 ani. Astfel, luând în considerare că prețul de vânzare a unei unități de transport cu o vârstă de până la 10 ani pe piața europeană este cu cel puțin 30% mai mic față de prețul de vânzare a unui autocar cu vârsta de până la 7 ani, în condițiile când ambele unități de transport întrunesc criteriile de siguranță, această modificare va stimula renovarea parcului existent.
Totodată, ca urmare a negocierilor purtate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu Forumul Internațional de Transport, pentru 2023, țara noastră va beneficia de o cotă mai mare cu 30% de autorizații CEMT (autorizațiile Conferinței Europene a Miniștrilor de Transport), ceea ce va permite compensarea parțială a reducerilor aplicate.
Aprobarea proiectul va contribui, indirect, și la reducerea prețurilor la mărfurile transportate, în condițiile în care modificarea lanțurilor logistice din cauza războiului din Ucraina și a scumpirii prețurilor la carburanți, au generat majorarea masivă a prețurilor pentru consumatori.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"