NordNews
Avem ce spune

Cresc cazurile de gripă aviară în China. Experții, îngrijorați de apariția unei mutații care face virusul mai contagios

China a înregistrat în acest an o creștere a persoanelor infectate cu gripă aviară, ceea ce provoacă îngrijorări legate de apariția unei mutații a tulpinei care circula până în prezent și care a făcut ca virusul să fi devenit mai contagios, scrie digi24.ro.

Oficial, guvernul chinez a raportat către Organizația Mondială a Sănătății un număr de 21 de infecții cu tulpina H5N6 a virusului gripei aviare. Comparativ, în 2020, China a raportat o singură infecție cu respectiva tulpină.

Chiar dacă cifrele raportate nu se compară cu sutele de cazuri de persoane infectate cu tulpina H7N9 în 2017, actualele infecții sunt mult mai grave și provoacă forme grave ale bolii. Cel puțin șase persoane au murit, conform Reuters.

„Creșterea numărului de cazuri în China din acest an ne îngrijorează. Este un virus care provoacă o rată ridicată a mortalității”, a declarat Thijs Kuiken, profesor de patologie comparată la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam.

Momentan, nu există cazuri confirmate de transmitere de la om la om, ci doar de la animale (păsări vii) la oameni, conform OOMS.

China este cel mai mare producător mondial de carne de pasăre. Crescătoriile de păsări de curte reprezintă un uriaș „rezervor” pentru virusurile care provoacă gripa aviară. Evoluția acestor virusuri reprezintă o reală îngrijorare pentru oamenii de știință, din cauza posibilelor mutații care ar putea conduce la un agent patogen care să se transmită cu ușurință de la om la om și să provoace, astfel, o pandemie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata