NordNews
Avem ce spune

Creștere economică bazată pe canabis

Macedonia de Nord speră că prin legalizarea canabisului va putea să atragă venituri de 250 de milioane euro pe an. Guvernul de la Skopje susține că activitatea de cultivare de canabis, ar crea mai multe locuri de muncă și ar atrage mai mulți turiști, urmând exemplul Țărilor de Jos, scrie mold-street.com, citat de agora.md. 

Skopje a legalizat utilizarea canabisului medical în 2016 și se uită, de asemenea, la exemplul Amsterdamului pentru a dezvolta o industrie a „turismului canabisului”. În noiembrie 2020, Zaev a spus că susține dezincriminarea și legalizarea consumului de canabis, spunând că acest lucru va ajuta industria turismului și a ospitalității din țară.

Ţara vrea să dezvolte o industrie de turism de cannabis

Pe 19 iulie 2021, guvernul Macedoniei de Nord a aprobat un proiect de lege privind controlul stupefiantelor și substanțelor psihotrope, care reglementează exportul de flori uscate de canabis în conformitate cu normele UE.

Anterior, în timp ce utilizarea canabisului medical fusese legalizată, legea nu permitea exportul de flori de canabis.  Exportul de flori uscate de canabis va avea loc în conformitate cu convențiile internaționale și legislația europeană.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, înființarea Agenției pentru controlul cultivării și extracției canabisului și a produselor din canabis în scopuri medicale și științifice, a spus guvernul. Potrivit lui premierului Zaev, scopul agenției este de a proteja investitorii din acest sector și a intereselor statului și de a nu permite produselor de canabis să ajungă pe piața neagră.

O altă noutate importantă a proiectului de lege este obligația companiilor autorizate care se ocupă cu cultivarea canabisului în scopuri medicale de a plăti 10% din profitul net către un fond special de la bugetul de stat.

Fondurile vor fi utilizate pentru proiecte de interes public, cum ar fi sprijinirea persoanelor cu boli rare, fondul media, activitatea agenției de control, precum și activități sportive, culturale și ale societății civile.

Macedonia poate deveni o bază potențială de producție pentru numeroase companii

Spre deosebire de majoritatea țărilor UE, producția din Macedonia de Nord nu a fost realizată de un monopol de stat, ceea ce a dus la un nivel ridicat de interes în țară, ca bază potențială de producție pentru numeroase companii, atât locale, cât și internaționale.

În iunie, producătorul de canabis medical NYSK Holdings a devenit prima companie din Macedonia de Nord care a primit o licență de export de flori uscate de canabis, care era necesară pentru ca compania să înceapă exporturile în Polonia.

Prin obținerea licenței pentru exporturile către piața UE, NYSK Holdings a devenit o companie de frunte în Macedonia de Nord pentru producția acestui tip de produse farmaceutice. La începutul lunii iulie, Zaev a întâlnit vedetele fotbalului american Lance Briggs, Turk McBride și Donnie Caldwell și directorul festivalului muzical sârb EXIT pentru a discuta despre posibilitatea deschiderii unei fabrici de producţie a canabisului medicinal în țară.

„După analiza oportunităților de investiții din alte regiuni, invitații la ședință au subliniat că avantajele investițiilor în industria canabisului medical oferite de Macedonia de Nord fac țara de un interes special pentru această activitate”, a declarat guvernul într-o declarație de presă pe 15 iulie.

Vedetele americane au ales deja o locație pentru cultivarea marijuanei medicinale în Macedonia de Nord.  Deşi canabisul este tot mai dezincriminat în Europa, vânzarea sa în scopuri recreative este interzisă în mare parte.

Cu circa 25 de milioane de consumatori, este drogul cel mai consumat în Europa şi Europol (Oficiul European de Poliţie) apreciază că, în 2019, comerţul cu acesta a generat venituri de aproape 11,6 miliarde de euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata