NordNews
Avem ce spune

Creșterea temperaturii medii a suprafeței Pământului cu un alt grad Celsius va duce la paralizarea completă a unor metropole

Creșterea temperaturii medii a suprafeței Pământului cu un alt grad Celsius va duce la ridicarea nivelului mărilor și oceanelor cu până la 2,5 metri doar ca urmare a topirii ghețarilor din Antartica, au avertizat miercuri oamenii de știință. Această creștere va duce la paralizarea completă a unor metropole precum New York, Miami sau Mumbai, scrie digi24.ro.

Totodată, oamenii de știință avertizează că dacă temperatura medie globală crește cu încă 3 grade Celsius, nivelul mărilor și oceanelor va crește cu 6,5 metri.

Astfel de scenarii apocaliptice vor duce la strămutarea a sute de milioane de oameni din zona de coastă.

Temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut deja cu un grad de la sfârșitul secolului al XIX-lea, suficient pentru a duce la apariția unor fenomene meteo extreme.

Însă creștere de la 2 grade Celsius până la 6 grade Celsius poate duce la o adevărată catastrofă. Schimbările climatice ar distruge civilizația și ar redesena harta lumii. De la 6 grade în sus, nivelul mărilor și oceanelor ar urma să crească cu 10 metri pentru fiecare grad, ceea ce ar ridica oceanele la niveluri nevăzute de milioane de ani.

studiu oceanea incalzire globala
Foto: AFP

Oamenii de știință care au elaborat studiul numesc asta „o amenințare existențială”.

„Ghețarii de mărimea Floridei ar urma să alunece în ocean”, susține co-autorul studiului Torsten Albrecht, cercetător la Institutul Potsdam.

Odată ce încălzirea globală trece de pragul de 6 grade Celsius, dinamica se schimbă.

„Pe măsură ce munții gigantici de gheață” – cu o grosime de până la cinci kilometri – „se scufundă încet la înălțimi mai mici acolo unde aerul este mai cald, acest lucru duce la o topire mai mare a suprafeței gheții”, a adăugat Albrecht.

Acest proces a creat deja râuri de apă topită pe calota de gheață din Groenlanda, care a înregistrat o pierdere de peste jumătate de trilion de tone de masă doar anul trecut.

„Acest studiu foarte important și în timp util evidențiază nevoia urgentă de a stabiliza creșterea temperaturii la suprafață în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris, astfel încât să se limiteze creșterea totală a nivelului mării angajată la câțiva metri”, susțin autorii studiului.

Tratatul din 2015 impune națiunilor să limiteze încălzirea globală la „mult sub” 2 grade Celsius și, dacă este posibil, chiar la 1,5 grade Celsius.

Chiar și o lume în care temperatura medie crește cu 2 grade „reprezintă o amenințare existențială pentru multe state”, a declarat Jonathan Bamber, profesor de glaciologie la Universitatea din Bristol.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"