NordNews
Avem ce spune

Creștinii ortodocși care se conduc de calendarul de stil nou sărbătoresc Crăciunul

Nașterea Domnului Iisus Hristos este sărbătoarea familiei, sărbătoarea comunității, sărbătoarea neamului omenesc. Este momentul care ne adună pe cei care împărtășim aceleași valori și care trăim aceleași lucruri și sentimente frumoase, avem aceleași trăiri duhovnicești legate de prezența lui Dumnezeu în viața noastă. Cu acest mesaj vine parohul Bisericii „Sfânta Treime” din cadrul Liceului Prometeu-Protalent din capitală, Ioan Cosoi, cu prilejul Crăciunului, sărbătorit pe 25 decembrie de către creștinii ortodocși care se conduc de calendarul de stil nou, transmite IPN.

„Nașterea lui Iisus este de fapt sărbătoarea familiei, sărbătoarea comunității și neamului omenesc. Momentul acesta ne adună pe noi oamenii, pe cei care împărtășim aceleași valori și care trăim aceleași lucruri și sentimente frumoase legate de prezența lui Dumnezeu în viața noastră începută odată cu nașterea Domnului Iisus Hristos”, a spus Ioan Cosoi, parohul Bisericii „Sfânta Treime” din cadrul Liceului Prometeu-Protalent din Chișinău.

Nașterea Domnului Isus Hristos nu este doar un eveniment comemorativ, aniversar, despre momentul întâlnirii lui Dumnezeu cu omenirea, petrecut 2000 de ani în urmă, ci este o lucrare permanentă, prin tot ciclul liturgic legat de Nașterea Domnului, prin perioada de pregătire a Postului Crăciunului.

„Pentru mine personal, menirea acestei sărbători este să mă nasc eu din nou și să-l nasc pe fiul lui Dumnezeu, Domnul Iisus Hristos, în viața mea prin ascultare de povețele lui, prin îndeplinirea faptelor creștinești, prin iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproape”, a menționat preotul.

Oamenii se pregătesc spiritual din timp pentru sărbătoarea Crăciunului. În ultima săptămână a  Postului Crăciunului pregătirea e mai amplificată. Biserica în această zi de sărbătoare „este ca peștera Bethlehemului” care îl primește pe fiul lui Dumnezeu. Toți cei care se adăpostesc în această „peșteră” sunt ca „păstorii care primesc nașterea Domnului și sunt ca și cei trei crai de la răsărit care aduc daruri către cei dragi”, spune parohul.

În ziua de Crăciun, Liturghia conține texte și cântări speciale și este precedată de Liturghia de ajun și citirea „Ceasurilor Împărătești”. În aceste zile de sărbătoare este foarte important ca oamenii să-și păstreze calmul sufletesc, să se accepte cum sunt, fără reproșuri și ceartă.

„Să ne bucurăm că Iisus, prin nașterea sa, împacă pe om cu Dumnezeu și pe oameni între ei. Este foarte important să savurăm fiecare clipă, pentru că ele nu se mai repetă. Să fim în familie, să contactăm, telefonăm pe cei dragi care, poate, sunt departe, să zâmbim unii altora, pentru că așa se trăiește cu adevărat o sărbătoare dumnezeiască în profunzime”, a mai spus parohul.

La Biserica „Sfânta Treime” din cadrul Liceului Prometeu-Protalent există tradiția ca pe 25 decembrie să fie primiți colindători mici și mari, care aduc mesajul nașterii Domnului, fapt pentru care primesc daruri de la Moș Crăciun.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata