NordNews
Avem ce spune

Cristian Hrițuc / PAS nu trebuie să își bată joc de încrederea oamenilor!

PAS a venit la putere pe un val uriaș de susținere. Mulți și-au pus speranța că partidul va reforma instituțiile statului, va aduce bunăstare și va impune o altfel de politică, că vor fi mai transparenți și mai empatici cu cetățenii.

Războiul declanșat în Ucraina a venit ca o năpastă peste întreaga lume. A început o criză inflaționistă peste tot, din cauza prețului gazului rusesc, au început să apară efecte economice negative chiar în economii puternice. Este o criză care afectează toată lumea, iar în Republica Moldova se simte și mai rău. Putem analiza din orice unghi statul moldovean. Vom ajunge la o singură concluzie, un stat ținut pe perfuzii cu ajutorul donatorilor. Un stat incapabil să supraviețuiască prin forțele proprii. De aceea, și criza determinată de război se simte mult mai dur în Republica Moldova, iar guvernanții au o misiune și mai grea.

Majoritatea oamenilor înțeleg că situația este extrem de grea și că nici Maia Sandu, nici Guvernul PAS nu pot să facă minuni peste noapte. Moldovenii sunt obișnuiți cu greutățile, au răbdat în anii 90 crize asemănătoare. Sunt puternici, căliți și răbdători. Nu trebuie însă să le înșeli încrederea, nu trebuie să îi tratezi de sus cu aroganță și să îi șantajezi emoțional, că nu au altă soluție.

Maia Sandu și PAS au tot sprijinul Bucureștiului, al Bruxellesului, al Berlinului și al Washingtonului. Se alocă bani, se alocă logistică, li se face PR extern, li se livrează energie. Tot vestul vrea ca Republica Moldova să iasă din criză, să devină un stat pe picioarele lui, iar cetățenii moldoveni să trăiască mai bine. Nu e nicio umbră de îndoială că în orice cancelarie din Vest există determinarea necesară pentru a ajuta Republica Moldova. Cred că nu există niciun dubiu de implicarea Bucureștiului și de faptul că România va face totul pentru Moldova și va ajuta pe toate liniile, în toate domeniile.

PAS și Maia Sandu sunt conștienți de ajutorul extern și știu că doar datorită acestuia pot ține Moldova pe linia de plutire. Însă, nu știu cât sunt de conștienți de faptul că mai sunt și lucruri care țin strict de ei. Așa cum e vorba românească: ”Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în traistă”, așa e și în politică, vestul te ajută, dar tu trebuie să știi ce să faci cu ajutorul.

Nimeni nu le cere rezultate peste noapte. Nimeni nu are pretenția să facă ce nu s-a făcut în 30 de ani. Dar, oamenii au pretenția să fie respectați, să nu fie tratați cu aroganță, să nu vadă la politicienii PAS atitudinea pe care au văzut-o în trecut la politicienii din alte partide. Dacă Maia Sandu a rămas ”modestă”, cu picioarele pe pământ, cu atitudinea potrivită, nu asta se poate spune și la majoritatea miniștrilor din cabinetul actual.

PAS trebuie să comunice cu oamenii, să își recunoască greșelile atunci când le comite și să nu se creadă ”martirii națiunii”, care se sacrifică pentru binele poporului. Da, e greu, dar de aceea ai intrat în politică. Ți se pare că e greu, lasă pe altul. Oamenii nu îi apreciază pe cei care sunt la putere, dar pozează în altceva.  Lăsați aroganțele, nu mai tratați ziariștii ca pe niște instrumente care au obligația să vă promoveze și vorbiți-le oamenilor pe înțelesul lor.

Poate Vestul să vă susțină cu toată puterea, cu toții banii din lume, dacă nu vă susține moldoveanul, dăcă îi pierdeți încrederea, veți pierde și puterea!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"