NordNews
Avem ce spune

Criza economică din anul curent ar putea fi mai rea față de criza economică din 2009

Criza economică din anul curent ar putea fi mai rea față de criza economică din 2009. Și chiar dacă în anul 2021, R.Moldova s-ar putea aștepta la o creștere economică, aceasta va fi de recuperare. De altfel, pentru a scăpa de criză, țara noastră va avea nevoie de doi ani de creștere economică robustă (circa 5%). De această părere e directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, care vine cu niște recomandări, scrie agora.md.

 

„Criza se propagă prin toate canalele posibile: reducerea cererii interne (consumul) și externe (exporturile), reducerea apetitului investițional, reducerea încasărilor la buget. Singurul amortizor al șocului a fost creșterea exportului net: reducerea consumului populației s-a reflectat asupra reducerii importurilor, care au scazut mai rapid față de exporturi.

Formarea brută de capital – probabil cel mai important indicator macroeconomic de care depinde nu doar creșterea economică curentă, dar și evoluțiile economice pe termen lung, a scăzut cu 8.5%, însă  elementul cel mai important – mașini și utilaje – care determină tehnologizarea intreprinderilor și generarea pe termen de lung de valoare adăugată s-a comprimat tocmai cu 28,3%”, a scris Adrian Lupușor.

În acest context, expertul susține că țara are nevoie de o politică economică anti-criză autentică, iar aceasta trebuie să fie focusată pe compensarea urgentă a pierderilor populației care valorează, întrucât 70% – 80% din venitul ratat trebuie compensat imediat pentru a stimula consumul final.

„Program de garanții de stat pentru credite de urgență pentru firme, achitări de salarii, furnizori, materie primă și subvenții,  granturi de stat, co-finanțate de partenerii de dezvoltare pentru  digitizarea afacerilor și instruirea personalului, stimularea procurării și procesării de materie primă locală, creșterea înzestrării tehnologice a întreprinderilor, în special a IMM focusate pe procesarea de materie primă locală și focusarea pe export, scurtarea lanțurilor valorice a întreprinderilor prin facilitarea accesului direct a acestora la furnizori (preferabil autohtoni) și consumatorii finali,  promovarea activă în societate a culturii de a susține producătorii autohtoni”, recomandă Adrian Lupușor.

Totodată, reprezentantul Expert-Grup spune că e necesară urgentarea mecanismelor de restituire TVA, iar instituțiile de stat care se ocupă de controale la întreprinderi și emiteri de documente permisive trebuie să se transforme în consultanți de afaceri. „Avem nevoie de o schimbare radicală a paradigmei cu care statul tratează oamenii de afaceri, astfel încât Fisc-ul, ANSA și alții să-și instruiască angajații să se focuseze pe consultanță și nu pe controale și birocrație. Vom ieși din criză grație antreprenorilor care trebuie susținuți prin toate mecanismele posibile”.

În acest sens ar fi nevoie de circa un miliard de euro care pot fi mobilizați atât pe intern, precum creșterea împrumuturilor de la bănci în paralel cu reducerea normei rezervelor obligatorii deținute de bănci, cât și pe extern și anume ameliorarea relațiilor cu partenerii de dezvoltare, îmbunătățirea coordonării asistenței externe.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în trimestrul II 2020, PIB-ul a scăzut cu 14,0% pe seria brută și cu 11,5% pe seria ajustată sezonier comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Față de trimestrul I 2020, PIB-ul s-a diminuat cu 7,0% pe seria ajustată sezonier, iar pe seria brută cu 7,2%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"