NordNews
Avem ce spune

Criza gazelor, pe masa CSE. Comisia a adoptat un șir de decizii

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a întrunit ieri, într-o ședință, unde a fost audiat raportul ,,SA Moldovagaz” privind procesul de achitare a facturilor pentru gazul procurat de la furnizor în contextul creșterii prețului pentru luna ianuarie. În același context, a fost audiat și raportul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu privire la situația pe piețele internaționale și implicațiile pentru Republica Moldova.

 

În baza rapoartelor prezentate s-au constatat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală de către ,,SA Moldovagaz” către ,,Gazprom”. Asta datorită devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior.

Reprezentanții ,,SA Moldovagaz” au informat Comisia Situații Excepționale că, deși condițiile contractuale de plată au rămas neschimbate, furnizorul nu mai acceptă devieri financiare negative și astfel există  riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale.

Pe final de ședință, membrii CSE au aprobat următoarele decizii:

 – Instituțiile publice vor întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul de gaz și energie electrică în baza recomandărilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale privind;

– SA Moldovagaz va iniția discuții în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022;

– SA Moldovagaz va continua negocierile cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial și va informa în mod oficial membrii CSE despre răspunsul băncilor;

– Ministerul Finanțelor va analiza opțiunile legale existente privind amânarea plății TVA de către SA Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidități  necesare pentru plățile curente;

– Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu Ministerul Finanțelor vor analiza situația privind creșterea tarifului la gazele naturale și impactul asupra consumatorilor, dar și fondul alocat pentru compensații și va înainta propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații.

– Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va continua monitorizarea situației și va informa periodic membrii CSE despre evoluția situației.

Comisia Situații Excepționale se va întruni în ședințe repetate pentru a evalua situația pe piața gazelor naturale și, în funcție de necesități, va adopta decizii noi în vederea evitării unor riscuri majore pentru consumatori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"