NordNews
Avem ce spune

Informațiile de interes public sunt la un click distanță. Utilizează instrumentul online VreauInfo.md pentru a trimite și primi informații de la orice autoritate publică din țară

Dacă vrei să ai mai mult acces la informație, acum poți accesa pagina VreauInfo.md, o platformă unde poți veni cu o solicitare. Folosiți acest site pentru a trimite solicitări de acces la informații instituțiilor publice: Președinția Republicii Moldova, ministere, Procuratura Generală, Inspectoratul General al Poliției, agenții și primării. 

În prezent, prin intermediul platformei VreauInfo, au fost expediate 346 solicitări către 318 autorități.

VreauInfo.md vă oferă posibilitatea să faceți o solicitare de informație de interes public și să puteți accesa informații publice deținute de autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice centrale și locale, precum și de persoanele fizice şi juridice care sunt abilitate cu gestionarea unor servicii publice şi culeg, selectează, posedă, păstrează sau dispun de informaţii de interes public (denumite – furnizori de informații).

 

 

Platforma VreauInfo.md vă permite să utilizați instrumentul online pentru a solicita informații de interes public, facilitând găsirea autorității, instituției sau persoanei juridice relevante și eliminând necesitatea de a căuta adresa de contact a destinatarului. Totodată, aceasta mai are o altă componentă care o face remarcabilă – arhiva publică. Atunci când un utilizator face o cerere de solicitare de informații, cererea este publicată imediat online, iar când un furnizor de informații trimite e-mailuri cu răspunsul la solicitare, răspunsul lor este imediat publicat pe site nostru.

Avem dreptul la informație de interes public

Într-o societate democratică este foarte important ca oamenii să aibă acces la o varietate de informații pentru a putea participa la procesul de luare a deciziilor.

Reprezentanții instituțiilor publice sunt aleși de popor și sunt plătiți din fondurile contribuabililor. Oamenii au dreptul să știe cum sunt cheltuiți banii public și cât de eficient funcționează instituțiile.

Să scrii o solicitare este ușor

Platforma VreauInfo.md ​​oferă un formular gata făcut. Trebuie doar să adăugați întrebările. Veți avea ocazia să vă uitați la alte solicitări adresate acestei instituții și la răspunsurile primite.

Nu trebuie să plătești nimic

Să scrii o solicitare pe vreauinfo.md este gratuit. Tot de ce ai nevoie este accesul la internet.

Informația solicitată o obții în termeni

Informațiile și documentele solicitate sunt furnizate solicitantului în cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informații. Termenul de furnizare a informației poate fi prelungit cu 5 zile lucrătoare de către conducătorul unei instituții publice dacă: cererea vizează o cantitate foarte mare de informații, sunt necesare consultări suplimentare pentru a răspunde cererii. Solicitantul trebuie să fie informat despre prelungirea termenului de furnizare a informațiilor și motivele prelungirii acestuia, cu cinci zile înainte de expirarea termenului inițial.

Menționăm că, potrivit art. 34 din Constituția Republicii Moldova, dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit. Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"