NordNews
Avem ce spune

anticoruptie.md : Cum „a aranjat” Silvia Radu o licitație de milioane pentru proiectul „O nouă viață”

Cu doar două zile înainte de demisia Guvernului Filip, fosta ministră a Sănătății,  Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, a făcut cadou o licitație de aproape 27 de milioane de lei unei firme angajații căreia sunt în lista de sponsori ai Partidului Democrat. Cu ajutorul lui Anatolie Zagorodnîi, fost deputat transfug  la PDM, la moment director al Agenției Naționale pentru Soluțiționarea Contestațiilor, Silvia Radu a desemnat câștigătoare a licitației pentru livrarea obiectelor de primă necesitate pentru nou-născuți în cadrul proiectului  guvernamental ”O nouă viață” companiei Rapid Link, în pofida faptului că o altă firmă a propus o ofertă mai avantajoasă cu 165,6 mii de lei, scrie anticoruptie.md.
Amintim că doar cu două săptămâni înainte ca Silvia Radu să ia controversata decizie, compania Rapid Link a fost subiectul unei investigații a CIJM, în care s-a vorbit despre calitatea îndoielnică a a hăinuțelor livrate de această companie în primele cinci luni ale anului curent în cadrul proietului ”O nouă viață”.
Licitație aranjată pentru o firmă concretă
La începutul lunii aprilie 2019,  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a publicat  anunțul privind desfășurarea licitației pentru distribuirea seturilor pentru nou- născuți în perioada 1 iunie -25 decembrie, în cadrul proiectului ”O nouă viață”. Licitația urma să se desfățoare într-un singur lor și prevedea procurarea a 19894 de seturi pentru nou- născuți, valoarea estimată de autoritatea contractantă  fiind de 33 milioane 156 mii  666 de lei, fără TVA.

Un set al cărui preț estimativ urma să fie de 1666 de lei, includea aceleași obiecte ca și seturule livrate de companie Rapid Link pe parcursul primelor 5 luni ale anului 2019: 4 body, două căciuli, două păturele duble, din care una sub formă de plic pentru externare, două malete, două căciulițe, două perechi de ciorăpiori, două perechi de pantalonași, dintre care una cu botoșei, un set de cosmetice pentru bebeluși, două pachete cu scutece, unul din 10 și altul din 80 de bucăți, o jucărie de pluș și cutia de carton cu saltea și căptușeală de bumbac. De această dată în caietul de sarcini au fost incluse o pernuță ortopedică și o salopetă.

Spre deosebire de licitația din decembrie 2018, caștigată de Rapid Link, de această dată au fost impuse condiții mai dure, care i-a defavorizat din start pe mai mulți potențiali ofertanți. Astfel, pentru a fi admis la licitație, agentul economic trebuia să aibă cifra medie de afaceri de minim 25 de milioane de lei pentru ultimii trei ani de activitate, să demonstreze că a finalizat în ultimii trei ani  un contract ce a avut ca obiect livrarea unor bunuri similare cu cele ce fac obiectul contractului ce urmează a fi atribuit, iar valoarea acestui contract să fie  egală cu cel puțin 50 % din valoarea viitorului contract.
Deci, condițiile enumerate mai sus au fost scrise special pentru compania Rapid Link. Aceasta, pentru că proiectul Guvernului „O nouă viață” a fost implemental la finele anului 2018 și începutul 2019 în cadru a două reprize în care unul din realizatori a fost Revista Odoraș și altul Rapid Link. Dintre aceste doua companii, doar Rapid Link are o cifră de afaceri mai mare decât 25 mln.
Surpriza de la licitație
Deși părea că din cauza condițiilor dure la licitație va participa doar compania Rapid Link, în lista ofertanților se întregistrează și Societatea comercială Dita EstFarm, una din cele mai prospere companii de pe piața importurilor și livrărilor de medicamente și produse farmaceutice.
Licitația s-a desfășurat în trei runde pe data de 3 mai și a fost câștigată de Dita EstFarm, care a propus în final prețul de 26 milioane 668 mii 433 lei, cu 165,6 mii de lei mai puțin decât Rapid Link.

Rapid Link cere și… i se dă
La data 13 mai, Rapid Link a contestat rezultatelele licitației și a solicitat de la Autoritatea Națională pentru Soluționarea Contestațiilor să descalifice ofertantul Dita EstFarm. În argumentele invocate de contestatar se arată că ”oferta depusă de Dita EstFarm nu corespunde cerințelor expuse în documentația de atribuire”.  Rapid Link a invocat că scrisoarea de garanție  pentru ofertă, emisă de o bancă comercială, prezentată de Dita EstFarm, nu corespunde documentației standard pentru realizarea achizțiilor publice, iar documentele au fost semnate electronic fără ca să fie anexată o dovadă în scris că  semnatarul  a fost împuternicit să semneze în numele companie Dita EstFarm.
La 29 mai, un complet prezidat de Anatol Zagorodnîi a admis contestația depusă de Rapid Link, a anulat rezultatul licitației și a obligat Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale să  reevalueze ofertele.

Descalificare fără reevaluare
La 12 iunie, cu două zile înainte de demisie, Silvia Radu a semnat o scrisoare prin care i-a informat pe cei doi participanți la licitația din 3 mai că ofertantul Dita EstFarm a fost descalificat, iar Rapid Link a fost desemnat câștigătorul licitației.

Administrația SRL Dita EstFarma s-a arătat nedumerită de decizia Silviei Radu.
” Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a refuzat să reevalueze ambele oferte așa cum se cerea și a descalificat operatorul economic încălcând toate procedurile și evidențele prin abuz administrativ. Legea nr. 131 din 03.0.2015 privind achizițiile publice prevede expres temeiurile de descalificare a operatorilor economici și anume art. 17 alin. 5 prevede următoarele: Ofertantul este descalificat în cazul în care nu suplimentează, nu prezintă clarificări sau nu completează informațiile sau documentele solicitate de autoritatea contractantă în termenele stabilite de aceasta (minimum 3 zile lucrătoare sau, în cazul în care procedura folosită este cererea ofertelor de preţuri, minimum o zi lucrătoare). Autoritatea contractantă are obligaţia de a asigura, în orice situaţie, un termen rezonabil în funcţie de complexitatea solicitării de prezentare, suplimentare, clarificare sau completare.
Reeșind din aceste prevederi, SRL Dita EstFarm s-a conformat tuturor solicitărilor autorității contractante și a prezentat la timp toate clarificările, completările sau informațiile solicitate. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova era obligat de fapt să reevalueze ofertele agenților economici  și nu să descalifice neîntemeiat și arbitrar oferta prezentată de SRL Dita EstFarm”, se arată în contestația SRL Dita EstFarm.
Trei milioane de lei pentru Rapid Link alocați fără concurs
La 30 mai, a doua zi după decizia Autorității Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat cu SRL Rapid Link un Acord adițional în valoare de 3 milioane 56 mii 234 de lei privind livrarea în continuare a bunurilor de primă necesitate pentru fiecare nou-născut. Banii sunt alocați fără să existe concurs.

Cutia ”O nouă viață” are același conținut, doar că stofa din care sunt confecționate hăinuțele este mai calitativă, iar în loc de ciorăpeii incomozi au apărut botoșeii. Totuși, hăinuțele sunt confecționate după aceleași tipare și nu se deschid în față pentru comoditate la îmbrăcarea nou-născuților.

Ce reprezintă întreprinderea Rapid Link și contractele de milioane cu statul
Întreprinderea Rapid Link a fost fondată în 2007,  de către omul de afaceri Victor Baciu și prestează sevicii în domeniul IT.

Victor Baciu. Sursa: Facebook.com
Până la 1 ianuarie 2019  Rapid Link nu a avut nimic în comun cu livrarea sau producerea articolelor pentru bebeluși, fapt ce  contravine Regulamentului privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor, adoptat de Guvernul Filip la 24 octombrie 2018, în care se stipulează că furnizorul trebuie „să fie producător autohton, a cărui activitate să țină de producerea mărfurilor inclusiv pentru copii, în conformitate cu actele normative în vigoare”.
În perioada anilor 2015-2017 Compania Rapid Link a caștigat mai multe contracte avantajoase cu statul. Anii 2018 și 2019 însă ai fost cei mai benefici la capitolul contracte cu statul. Astfel, după ce la finele anului trecut Rapid Link a semnat contractul de peste 20 de milioane pentru implementarea proiectului ”O nouă viață” în perioada 1 ianuarie-31 mai 2019, la 18 ianuarie anul curent  Rapid  Link  a semnat un contract cu statul în valoare de 11 mișioane 805,9 mii de lei pentru achiziționarea camerelor video pentru sistemul de supraveghere în secțiile de votare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. La data de 22 mai întreprinderea a câltigat licitația de 1, 139 mln de lei privind  aprovizionarea cu pachete software pentru reţele, internet şi intranet a Serviciului tehnologia informației și securitate cibernetică. La 31 mai, Rapid Link a mai semnat un contract de 11 milioane 257 mii de lei privind aprovizionarea aceluiași serviciu cu echipament de telecomunicații.
În afară de contactele de milioane, Rapid Link a mai semnat contracte de sute de mii de lei cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a MAI, Agentia Națională pentru Curriculum și Evaluare,  Agenția Resurse Informaționale Juridice, Inspectoratul General de Poliție, Serviciul Fiscal de Stat.
Începând cu anul 2014, nume similare celor ale angajaților firmei Rapid Link se regăsesc printre donatorii Partidului Democrat din Moldova. Astfel, în 2014 angajații Rapid Link ar fi donat pentru PDM cel puțin 27 de mii de lei. În 2016, donațiile angajaților firmei pentru PDM au depășit cifra de o sută de mii de lei.
Rapid Link atacă jurnaliștii
La documentarea anchetei precedente,  i-am oferit posibilitatea companiei Rapid link să răspundă la toate întrebările legate de liciație și am publicat răspunsul integral. La câteva zile de la publicare, Rapid Link a trimis pe adresa autorului investigației și a Ministerului Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei o scrisoare cu amenințări. CIJM a depus o plângere la Inspectoratul General de Poliție, calificând gestul Rapid Link drept atac dur la adresa presei, și cerând să fie examinat prin prisma prevederilor penale.
Ce  spune Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Ala Nemerenco, noua ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, desemnată la câteva zile după ce Silvia Radu a numit câștigătoare a licitației din 3 mai întreprinderea Rapid Link, ne-a comunicat că nu a fost semnat contractul și banii nu au fost transferați. Șefa de la Sănătate a promis că va veni cu dezvăluiri la această temă într-o conferință de presă.
Comentariul expertului
Stela Pavlov, expertă în cadrul organizației neguvernamentale ”Juriștii pentru Drepturile Omului”, susține că favorizarea anumitor agenți economici la licitații a devenit o practică frecventă. „Deseori unii opratori economici sunt favorizați de către autoritățile contractante în procesul de achiziții publice datorită birocrației și organizării „de formă” a unor licitații, fiind din start cunoscut căștigătorul. Lipsa competiției veritabile și a încrederii mediului privat în sistemul de achiziții publice, monopolizarea și mimarea transparenței achizițiilor prin acțiuni concertate și influente tot mai mari din partea unor grupuri de interese cpnectate la putere fac ca agenții ecinomici să se abțină de la participarea la procesul de achiziții publice,, inclusiv pentru a evita situații de contestare a acestuia intuind de la bun început decizia care ar urma a fi luată”, a declarant expert.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata